Bez čekanja za smeštaj u Dom za stara lica u Doljevcu

dom-doljevac
Dom u Doljevcu

Da bi se smanjile liste čekanja za smeštaj u nekom od državnih domova za stare, ove godine biće finansiran smeštaj za najugroženije korisnike i u privatnim domovima. Novac je obezbeđen, a vlasnici privatnih domova čekaju poziv države na konkurs. Za 32.700 dinara subvencije po korisniku, uz dodatak PDV, mogu da konkurišu samo oni privatni domovi koji imaju licencu.

Na listi čekanja za državne domove je oko 600 osoba, pokazuje statistika Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Na području Doljevca već više godina funkcioniše ovakva ustanova , koja je u državnom vlasništvu. Prema rečima direktora Dejana Radovanovića , za prijem u ovaj dom u Doljevcu se ne čeka dugo, a kapaciteti su skoro popunjeni.

  • U Domu za smeštaj odraslih i invalidnih lica u Doljevcu trenutno boravi 83 lica. Kapacitet doma je 95 korisnika , što prostom računicom možemo zaključiti da je ostalo još 12 mesta. – kaže direktor Radovanović u izjavi za radio Koprijan.

Ova ustanova se jednim delom  finansira od novca korisnika  koji plaćaju smeštaj, a drugi deo obezbeđuje resorno Ministarstvo za korisnike koji nisu u mogućnosti da sami sebe izdržavaju, niti imaju nekog ko bi za njih platio smeštaj, tačnije to su lica iz socijalno osetljivih kategorija.

  • Procedura smeštaja je jednostavna. Najpre Centar za socijalni rad podnosi zahtev nama za smeštaj korisnika , a naše službe u roku od sedam dana odgovaraju po tom zahtevu i krajnji korisnici vrlo brzo mogu da dobiju odgovor da li su primljeni u ovu ustanovu ili ne. – kaže Radovanović

Kako kaže direktor Radovanović, ovoj ustanovi obično se obračaju sa zahtevom za prijem stara lica, ali prilikom odlučivinaja uzima se u obzir da li je lice duševno bolesno ili ne.

  • Nama je kriterijum broj jedan da lice nije duševno bolesno, ali primamo lica sa neurološkom oboljenjima ali pod uslovom da su psihički stabilna. Sa neurološkim oboljenjima najčešće su to lica sa mišićnom distrofijom, multipleks sklerozom, cerebralnom paralizom i sl.

Korisnici Doma u Doljevcu su stariji ljudi , koji nemaju naslednike ili rodbinu koja bi o njima brinula.

  • Zahteve za prijem dobijamo skoro svakodnevno. Samo u toku ove nedelje imali smo pet zahteva, što pokazuje da se naša ustanova u društvenim krugovima odlično kotira, kao mesto koje smeštenim licima pruža zaista sve neophodne i najbolje uslove za smeštaj, nepohodno lečenje, negovanje i brigu, ali i pruža kvalitetne uslove za  život. – kaže Radovanović.

Značaj postojanja ovakve ustanove na našim prostorima je veliki. Dom za smeštaj starih i invalidnih lica pokriva, pored opštine Doljevac, i opštine Žitorađu i Merošinu i iz tih opština ima najviše zahteva za smeštaj lica.

 

2 thoughts on “Bez čekanja za smeštaj u Dom za stara lica u Doljevcu”

  1. Dali moze sto skorini prijem majka stars deca me nece …. Nemam so ijalno drustbeni zivot ….. Ovo bi bilo najbolje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *