Bez djačkih uniformi za doljevačke osnovce

Goran Ilić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Doljevcu
Goran Ilić, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu

Uniforme će od 1. septembra nositi osnovci najmanje stotinu škola širom Srbije, ali ne i doljevački, pokazuju prvi podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji su dobijeni na osnovu ankete koju su popunjavali učenici i njihovi roditelji. Mnoge škole nisu se o tome izjasnile, medju njima i OŠ Vuk Karadžić u Doljevcu, a neke su i većinski odbile predlog Ministarstva.

Većina, ipak, i dalje očekuje od Ministarstva dodatna uputstva, a najveće dileme su oko toga ko će da finansira izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta – letnji i zimski, kao i da li će uniforme imati samo gornji ili i donji deo.

Na teritoriji opštine Doljevac, prema rečima Gorana Ilića direktora ovdašnje osnove škole, ova anketa nije radjena i za sada se uvodjenje uniformi u škole u našem kraju ne planira. Naime, razlog je pre svega finansijske prirode, kako kaže direktor Ilić. –Kupovina tih uniformni išla bi na teret roditelja, a  s  obzirom na to da smo  siromašno, seosko područje, sa velikim brojem socijano ugroženih, taj finansijski trošak bio bi veliko opterećenje za većinu naših stanovnika, koji imaju i po nekoliko dece koja pohadjaju  osnovnu školu, ističe on, tim pre što su za svako dete potrebne  najmanje dve uniforme.  Podsetimo, osnovna škola Vuk Karadžić u Doljevcu ima ukupno 1.500 djaka, a prema procenama najmanje 15 odsto je socijalno ugroženo.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cela akcija potpuno dobrovoljna i da će uniforme uvoditi samo škole u kojima se o tome pozitivno izjasnilo više od 50 odsto učenika i roditelja. Tehničkim detaljima, kažu, treba da se pozabave same škole.

Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljenja mišljenja u većini škola.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *