Bogato kulturno leto:Likovna kolonija u Orljanu od 1.jula, Južnomoravske riblje čarolije 3.jula, Sabor Sv. Jovana 6.jula

Bogato kulturno leto je pred nema, najavljuju iz Javne biblioteke u Doljevcu. Već prvi dani jula donose i prve manifestacije. Likovna kolonija u Orljanu, sada već tradicionalna manifestacija, koja se organizuje u okviru Sabora Sv. Jovana Krstitelja, počinje u četvrtak 1.jula. Odmah potom, u subotu 3. jula na obali Južne Morave, nadomak Klisure, u podnožju srednjevekovnog grada Koprijana održava se nadaleko poznata kulinarsko-kulturno-zabavno-sportske manifestacija Južnomoravske riblje čarolije. Završnica Sabora Sv. Jovana Krstitelja kao i svake godine obeležava se uoči tog praznika 6.jula na brdu Kukumiga, pored crkve Sv. Jovana, prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Kao stecište mnogobrojnih likovnih umetnika godinama unazad, Orljane je postalo značajno umetničko središte likovnih stvaralaca iz mnogih delova naše zemlje, ali i šire. O razvoju ove manifestacije svedoči i podatak da je tokom godina dobila internacionalni karakter, jer su se pozivu organizatora odazvali i umetnici iz inostranstva, a ovo je njihovo 13. okupljanje. Isto toliko umetnika najavljuje svoj dolazak, a prvi put stižu slikari sa Kosova i Metohije. Likovna kolonija trajaće nedelju dana, a svaki od slikara ostaviće nekoliko dela, koja je dopuniti bogatu zbirku koju Javna biblioteka poseduje, kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor ove ustanove Bogi Mitić.

Južnomoravske riblje čarolije svakog leta opravdavaju i nadmašuju slavu koju su s godinama stekle, stremeći ka daljem razvoju i uključivanju u milje poznatih kulinarskih manifestacija juga Srbije. Hiljade gostiju tokom trajanja nadmetanja u pripremanju riblje čorbe poseti ovaj dogadjaj, a pored punog stomaka, kući odnesu i lepe utiske, zabavne priče, nova iskustva, steknu nova poznanstva i prošire krug prijatelja. Manifestacija je održala svoj kontinuitet i za razliku od mnogih drugih nije prekinuta ni prošle godine. Ovo će biti 14. okupljanje ljubitelja prirode i dobrog zalogaja. Do sada je 12 učesnika najavilo nadmetanje u pripremanju riblje čorbe, ali su prijave moguće i dalje, do samog početka manifestacije. Svi zainteresovani mogu se prijaviti na broj telefona Javne biblioteke 018/870 814 ili lično. Predvidjeno da je program počne 3.jula u prepodnevnim časovima, a trajaće do večeri kada je organizovan kulturno-zabavni program, proglašenje pobednika i dodela nagrada i priznanja. Prema rečima Mitića kao nagrade za prva tri osvojena mesta predvidjeni su kotlići i pehari, a zahvalnice za sve učesnike. O najboljima će odlučivati renomirani tročlani žiri iz Udruženja ugostiteljskih poslenika Grada Niša, sa predsednikom Nikolom Mandićem. Takodje, planira se i niz propratnih dešavanja poput takmičenja u šahu, pikadu i pecanju, a za najmladje i jahanje konja, u saradnji sa konjičkim klubom Nonius iz G. Medjurova.

Jovanjdanjski sabor u Orljanu, početkom jula meseca jedna je od najradosnijih i najposećenijih letnjih kulturno-zabavnih manifestacija u ovom kraju. Tome u prilog svedoči i podatak da svake godine oko pet hiljada ljudi, ne samo iz opštine Doljevac, nego ovog dela zemlje, poseti neko od mnogobrojnih dešavanja. Orljanski kraj tada je u znaku negovanja tradicionalnih vrednosti i običaja ovih prostora. Meštani i mnogobrojni gosti uoči praznika 6.jula tradicionalno se okupljaju na brdu Kukumiga, oko crkvice posvećene ovom svecu, ali i oko Šupljeg kamena za čije se, kako narodno predanje kaže, čudotvorne moći, nadaleko čulo. Tada se organizuje zanimljiv kulturno-zabavni program, smotra folklora, ali i defile učesnika kroz selo do brda gde se održava centralna manifestacija. Ove godine program na brdu počinje u 20.30 časova i trajaće oko dva sata.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *