Bravo! Još jedna nagrada učeniku iz Malošišta na Republičkom takmičenju “Dani ćirilice”

Učenici drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ove školske godine osvojili su brojne nargade na raznim takmičenjima. Na putu ka uspehu, nije ih omela aktuelna pandemija korona virusa i onlajn nastava. Vredno su radili i uz  pomoć učiteljice zabeležili  zavidne rezultate. Ovih dana zablistala je još jedna nagrada koja je ponikla upravo iz ovog odeljenja, a učenik Vasilije Živković osvojio je na Republičkom takmičenju „Dani ćirilice“ drugo mesto, a mentor je bila učiteljica Danijela Mitrović.  Ovaj nagradni konkurs organizovalo je Udruženje „Dani ćirilice Bavanište“ pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kako kaže učiteljica i mentor Danijela Mitrović od početka školske godine pratila je nagradne konkurse, a đaci su učestvovali i na školskim takmičenjima, pa uz veliki trud, učenje i zalaganje deca su osvojila razne nagrade i plasirala se među najboljima. Veliku podršku imala je i od roditelja đaka koji su srdačno podržali njene napore da prepoznat talenat kod dece neguje i usavršava i na kraju ta deca budu i među najboljima.

Ovogodišnji nagradni konkurs „Dani ćirilice“  imao je nekoliko kategorija, a Vasilije Živković poslao je svoj rad za kategoriju „Izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja“ . Njegov rad je nagrađen je drugim mestom na Republičkom takmičenju, a radovi su pristigli iz osnovnih škola iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Dečji sabor “Dani ćirilice” pokrenut je davne 2002. godine sa želјom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.
Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolјi literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: Vera Nada i Ljubav, Srb, Milosrđe, Dobrota, Kolevka, Čast, Brat, Mostovi, Budimo lјudi, Svetinja, a ovogodišnja je bila Sloboda.
Vasilije Živković je napravio lutku visine do 30 cm od prirodnog materijala koja je obučena u nošnju iz bakinog rodnog kraja, a na njoj je morala da bude, u obliku veza, i naznaka koji je to kraj. Za svoj rad, uz pomoć roditelja i učiteljice, nagrađen je drugim  mestom, a svečana dodela nagrada biće održana u Bavaništu, u subotu, 22. maja 2021. godine u 12 sati u prostorijama Svetosavskog doma, odnosno, u parku ispred seoske Crkve.

Inače, na Konkursu za najbolјi literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Učiteljica Danijela ističe da nagrada koju je osvojio Vasilije, učenik drugog razreda, velika čast za ovdašnju školu, njeno odeljenje, jer pored toliko pristiglih radova, njegov je osvojio epitet među najboljima.

Dani ćirilice odvijaju se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *