Covid19: Još pet žrtava, pozitivno još 227 ljudi

Od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, testirani su uzorci 5.579 osoba, od kojih je 227 bilo pozitivno, čime se ukupan broj obolelih od COVID-19 povećao na 8.724.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da je ukupno hospitalizovano 2.470 pacijenata, na respiratoru se nalazi 78 obolelih, dok su ukupno testirane 78.942 osobe.

Ona je naglasila da je u poslednja 24 časa preminulo još pet osoba kao posledica infekcije koronavirusom, pri čemu su tri osobe muškog, a dve ženskog pola, dodavši da je procenat smrtnosti 1,98.

U našoj zemlji je od početka epidemije sa respiratora skinuto 39 osoba, potpuno su izlečena 1.292 pacijenta, dok ukupan broj preminulih do sada iznosi 173, dodala je Kisić Tepavčević.

Najviše zaraženih je u Beogradu – 2.122, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, i u Nišu 1.189 osoba ili 15,34 odsto, rekla je ona i dodala da su ostali gradovi koji imaju više od 100 potvrđenih slučajeva Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

U tim gradovima je udeo zaraženih u rasponu od jedan do dva odsto, dodala je Kisić Tepavčević, naglasivši da je koronavirus potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje, ali se radi o manjem broju slučajeva i sporadičnom obolevanju.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da je manji broj osoba na respiratoru, kao i da manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, može se slobodno reći da dolazi do gašenja epidemije i da ima razloga za zadovoljstvo.

Epidemiološki je veoma dobro što virusa ima sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i ima više kontakata, naveo je Kon.

On je dodao da virus još uvek preživljava u manjim mestima, naročito u gerontološkim centrima, gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

Prema njegovim rečima, u većim gradovima uglavnom su slučajevi bez simptoma, što znači da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *