Crveni krst Doljevac: Edukacija najmladjih i podsticanje humanosti

Osnove lične higijene, naročito u aktuelnim epidemiološkim uslovima, tema je kojom aktivisti Crvenog krsta edukuju najmladju populaciju u našoj opštini kroz niz predavanja u PU „Lane“, a razvoj humanosti kod osnovaca nižih razreda OŠ „Vuk Karadžić“, takodje kroz niz prezentacija, ideal kojem ova organizacija teži već duži niz godina.

Upravo je ovih dana u toku poseta učenicima 3.i 4. razreda u Pukovcu, Knežici, Perutini, Belotincu, Malošištu, a sutra u Šainovu, Šarlincu, Kočanu, putem kojih zaposleni i volonteri ove organizacije pokušavaju da deci približe svoj rad i usmere ih da od malih nogu razvijaju empatiju i potrebu da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Ova predavanja inače, organizuju se svake godine tradicionalno, uoči kviza za osnovce „Šta znaš o Crvenom krstu?“.  –Ove ideje daju rezultate a deca su vrlo često uključena u akcije prikupljanja pomoći, naročito u vreme novogodišnjih praznika, kada se doniraju slatkiši za darivanje dece iz socijalno ugroženih porodica. Deca su uvek rada da daju svoj doprinos, a naše je da od malena podstičemo te njihove težnje ka humanim delima, kaže za Radio Koprijan Jelena Jovanović iz ove organizacije. Mnogi od njih u kasnijem periodu uzimaju aktivnog učešća u našem radu, ponašajući se kao društveno odgovorni mladi ljudi, koji u skladu sa svojim mogućnostima, teže da daju doprinos društvu u kojem žive.

Naglašava, da su ovih dana njihove ekipe angažovane i na nizu predavanja na temu higijene usta i zuba, potrebe redovnog pranja ruku i o zdravoj ishrani kod predškolaca. Medjutim, kako ističe, s obzirom na to da se ove aktivnosti obavljaju na otvorenom zbog epidemiološke situacije, loše vreme ih je na kratko prekinulo, ali se, kaže, nada da će sa lepšim danima i ova predavanja biti nastavljena, tim pre jer se radi o temama vrlo akutelnim i bitnim za mališane. Ove aktivnosti za sada su realizovane u Doljevcu i Pukovcu, a za mališane se uvek pripreme i mali pokloni.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *