Crveni krst Doljevac: Edukacijom protiv trgovine ljudima

Organizacija Crvenog krsta Doljevac juče je obeležila 30. jul-Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Volonteri Crvenog krsta Doljevac su na zanimljiv način informisali svoje vršnjake o problemu trgovine ljudima i kako da prepoznaju ovaj oblik kriminala. Volonteri su pred posetiocima Akva parka u Doljevcu izveli edukativni skeč i podelili flajere o ovoj temi.

Kako kaže Marija Milojević ispred Crvenog krsta Doljevac trgovina ljudima podrazumeva prodaju i kupovinu, odnosno  držanje neke osobe u cilju njene eksploatacije.

  • Do eksploatacije uvek dolazi i eksploatacija se uvek održava upotrebom sile, pretnje, prevarom, zloupotrebom ovlašćenja ili zloupotrebom teškog položaja, otmicom ili na neki drugi način. Cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade  bilo da se radi o seksualnoj eksploataciji, prinudnom radu, prinudnom prosjačenju, prinudi na vršenje krivičnih dela, ilegalnom usvojenju, prinudnim brakovima, trgovini organima ili nekom drugom obliku- istakla je Marija iz CK Doljevac.

Žrtve se eksploatišu u različitim delovima sveta, državama u kojima vlada diktatura ili demokratija, ali mnogi aspekti njihovih užasavajućih iskustava su slični. Ranjive žrtve, u nekom trenutku, eksploatiše neko kome veruju, i zatim im oduzima dostojanstvo i podvrgava ih užasima.

  • Tokom aktivnosti o podizanju svesti o trgovini ljudima, volonteri CK Doljevac se nadaju da će putem pričanja ovih priča, svet doći bliže zaustavljanju ovog zločina- kažu iz ove doljevačke organizacije.

Iz Crvenog krsta dodaju da ova upozorenja možda zvuče kao stvari koje „nikada ne može meni da se dese “, ali je dobro imati na umu da su ove vrste scenarija realne i da se dešavaju u našem okruženju, ali da o njima često nemamo dovoljno ili nikakvih informacija.  Ako čujete da neko iz vašeg okruženja  govori o unosnom poslu u inostranstvu, skrenite mu pažnju da proveri sve informacije o samom poslu i poslodavcu, načinu isplate, smeštaju i slično.

M.Jovanović/foto CK Doljevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *