Crveni krst Doljevac: Na usluzi stanovništvu i u vanrednim situacijama i u redovnim okolnostima

Značaj Crvenog krsta u realizovanju mnogobrojnih akcija onda kada je najpotrebnije, poput angažovanja u poplavama ili tokom pademije koronavirusa, nemerljiv je. Bez obira na veliko angažovanje tokom vanrednih okolonosti, ova humanitarna organizacija realizuje i veliki broj redovnih aktivnosti, usmerenih na ekudovanje stanovništva o temama bitnim za zdravlje, ali i za razne druge oblasti zivota i rada.

Posebna pažnja posvećena je preventivnom delovanju kod mladje populacije i nastojanjima da se oni edukacijom okrenu zdravim stilovima života, kao i da im se na adekvatan način objasne posledice rizičnog ponašanja.

Od zdravstveno-preventivnih aktivnosti realizovali smo edukaciju na temu “Prevencija karcinoma grlića materice” i “Prevencija raka dojke”. Organizovana su predavanja  dr Aleksandra Milinkovića koja su održana u sali Javne biblioteke u Dolјevcu uz poštovanje svih epidemioloških mera. U skolpu predavanja doktor je pružao i informacije o trenutno aktuelnoj temi covidu19, kaže za Radio Koprijan Jelena Jovanović iz ove organizacije.U drugoj polovini januara, a u susret 31. januaru, Nacionalnom danu bez duvanskog dima, saradnici i volonteri Crvenog krsta otpočeli su akciju držanja predavanja učenicima viših razreda osnovnih škola na teritorii opštine Dolјevac, kako bismo ih upoznali sa štetnostima koje pušenje ima na lјudski organizam.

Nepredviđena aktivnost bila je vanredna situacija izazvana poplavom na teritoriji opštine Dolјevac, u kojoj je Crveni krst Dolјevacu skladu sa odlukama Štaba za vanredne situacije imao različite aktivnosti. –Pre svega mislim na brigu o unesrećenim licima, njihovu evakuacija i ogranizovanje prihvatnih centara i smeštaj unesrećenih lica u njima, zatim, priprema i distribucija obroka za stradale u poplavi, dezinfekciju poplavlјenih prostorija, pružanje pomoći u hrani, higijeni, odeći i obući.

U toku je, dodaje prikuplјanje podataka i popunjavanje upitnika za pomoć u jednokratnoj novčanoj pomoći za porodice koja su u stanju socijalne potrebe, korisnici narodne kuhinje i za porodice sa troje i više dece. Ovaj projekat vrši se u saradnji sa Crveim krstom Srbije i Unicefom a sredstva će biti opredelјena na pedeset porodica.

Ono što je u skorijem planu, naglašava, a poštujući kalendar aktivnosti Crvenog krsta Dolјevac, je program “Sačuvajmo lep osmeh” i “Bolesti prlјavih ruku”, koji su dosad realizovani u PU “Lane” i u nižim školskim razredima na teritoriji opštine Dolјevac.

Zbog neizvesne epidemiološke situacije i u skladu sa važećim merama kriznog štaba, ostaje upitno kako će biti ove aktivnosti realizovane, ali će svakako Crveni krst naći načina da na prigodan način sprovede ove aktivnosti i dopre do naših najmlađih sugrađana, ističe naša sagovornica na kraju priče.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *