Crveni krst Doljevac uručio priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Crveni krst Doljevac, podelom priznanja i pohvalnica, obeležio je  Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14.jun, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi. Priznanje za dobro davalaštvo krvi i ujedno za jubularno 75. dobio je Dragan Ilić, priznanje za pedeset davanja krvi dobili su Ivan Žikić, Dragan Anđelković i Saša Milojković, a priznanje za 35 davanja Ivica Stanojević, Dejan Stanojević i Vlastimir Pavlović.

U prostorijama Crvenog krsta u objektu „Stari mlin“  organizovana je svečana dodela priznanja davaocima krvi sa teritorije opštine Doljevac.  Priznanje za prvo davanje dobilo je 20 osoba, za pet davanja deset osoba, za deset davanja 12 osoba, za dvadeset davanja 8 osoba, za 35 i 50 dobrovoljnih davanja krvi priznanje je dobilo po  troje, a za 75 jedna osoba. Dobitnici priznanja koji su bili sprečeni da lično dođu zaposleni ove organizacije odneće i uručiti priznanje na kućnu adresu.

Takođe, prijemu i podeli priznanja prisustvovali su i učenici OŠ „Vuk Karadžić“  Doljevac koji su učestvovali na konkursu Crvenog krsta „Krv život znači“  i koji su postigli rezultate na ovom konkursu. Njima su uručene nagrade. Crveni krst Doljevac uručio je i zahvalnice učiteljima i nastavnicima čiji su učenici učestvovali na konkursu i koji su najbliži saradnici ovdašnje organizacije, a koji imaju priliku da deci još u njihovom najranijem uzrastu usade humanost i dobrotu, te i će jednog dana možda i postati dobrovoljni davaoci.

Ovo je bila i prilika da Crveni krst Doljevac pozove građane da se priključe akciji i daju krv i podsetili o potrebi dobrovoljnog davanja krvi i krvnih proizvoda za transfuziju i o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih, davalaca krvi nacionalnim zdravstvenim sistemima.

Dodaju, da će u  Doljevcu u ponedeljak,  21. juna, od 9 do 14 sati  u prostorijama  Javne biblioteke Doljevac biti održana još jedna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Pozvali su  sve ljude dobre volje, a koji su u mogućnosti da se odazovu akciji i produže nečiji život.

Podsetili su da davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja, teža od 50 kg. Interval između davanja krvi je 3 meseca (12 nedelјa) za muškarce i 4 meseca (16 nedelјa) za žene. Inače, većinu dobrovolјnih davalaca krvi čine muškarci (73,5 %), dok su žene zastuplјene u manjem procentu(26,5 %), što je uobičajeno i u drugim zemlјama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *