Crveni krst: Sutra tribina o Svetskom danu srca i pokazna vežba u Malošištu

Doljevački Crveni krst  tokom sutrašnjeg dana organizovaće niz aktivnosti. Naime, kako kaže Marija Milojević iz ove organizacije sutra, 29.septembra, sa početkom u 10 sati u prostorijama Crvenog krsta kod starog mlina biće održana edukativna tribina, a nešto kasnije oko 12 sati, u školskom dvorištu u Malošištu učenicima biće održana pokazna vežba u pružanju prve pomoći povređenima u saobraćajnoj nesreći.

U prostorijama Crvenog krsta biće održana edukativna tribina povodom Svetskog dana srca, a u saradnji sa doljevačkim Domom zdravlja.

Marija Milojević dodaje da će predavanje držati dr Aleksandar Milinković koji će govoriti o bolestima srca i kardiovaskularnog sistema, ali i o tome kako možemo zdravim načinim života uticati da se rizik od oboljevanja smanji na minimum. Ona je pozvala zainteresovane građane da prisustvuju predavanju, ali je dodala da se tribina održava uz poštovanje svih epidemioloških mera i da su za posetioce obezbeđene zaštitne maske.

Ona je dodaje da doljevačka organizacija Crvenog krsta svake godine obeležava Svetski dan srca i podseća da je ovaj datum ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. Ove godine Svetski dan srca, 29. septembar 2020, obeležava se pod sloganom: „Svim srcem za zdravo srce”.

Zatim će ekipa Crvenog krsta izvesti pokaznu vežbu pružanja prve pomoći povređenima u saobraćanoj nesreći učenicima škole u Malošištu. Vežba biće prikazana uz pomoć naše ekipe u pružanju prve pomoći, medicinskog osoblja doljevačkog Doma zdravlja i policijskih službenika PS Doljevac.

Učenicima biće prikazana simulacija saobraćajne nesreće, kako dolazi do sudara, odnosno obaranja pešaka i kako treba pružiti prvu pomoć povređenom učesniku u saobraćaju. Službena lica iz PS Doljevac objasniće prisutnim učenicima kako dolazi do nezgode, ali i opet ih podsetiti na pravila ponašanja u saobraćaju, kaže Marija Milojević.

Pokazna vežba u pružanju prve pomoći biće održana u školskom dvorištu OŠ „Vuk Karadžić“ u Malošištu sa početkom u 12 sati, takođe uz poštovanje svih epidemioloških mera propisanih od strane nadležnih institucija.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *