Da li će biti setve pšenice ove godine?

Na teritoriji opštine Doljevac poslednja tri meseca skoro da nije pala ni kap kiše zbog čega su njive, kako kažu poljoprivrednici, kao beton pa nije moguće zasejati pšenicu i druge ozime kulture.

Kako kaže Petar Janković iz Pukovca, najveći poljoprivredni proizvođač pšenice na ovim prostorima, probao je da ore, ali je zemlja toliko tvrda da to nije moguće. Ako ne padne kiša neće biti ni setve, kaže Janković. On svake godine pod pšenicom ima oko 15 hektara, ali ove godine sumnja da će uopšte biti setve.

  • Mislim da će setva u ovoj godini izostati, zemlja je suva. Ja ne gubim nadu, pre desetak godina sejao sam pšenicu u februaru, negde oko 15. februara, i mogu reći da je bila uspešna setva, ali rod mi je podbacio za oko 30 odsto- kaže Janković.

Da su poljoprivrednici zbog suše i nedostatka teške mehanizacije u velikom problemu, slaže se i Saša Stanković, poljoprivredni stručnjak, koji ipak ne gubi nadu da bi do početka zime, veći deo od planiranih  površina  mogao biti zasejan.

  • Veliki je deficit vlage u zemljištu, preko 200 mm po metru kvadratnom, ali najgore od svega je da se u zoni gde bi trebalo obaviti predsetvenu pripremu zemljišta na nekih 20 do 25 metra nema nikakve vlažnosti i da je vrlo teško odraditi osnovnu obradu zemljišta- kaže Saša Stanković

On dodaje da je situacija alarmantna, pre svega zbog toga što se i ne očekuju  neke veće količine padavina u daljem periodu.

  • Izostanak kišnih padavina predstavlja, ne samo da li će biti kvalitetne setve, već da li će uopšte biti setve u ovoj godini. Setva se može obaviti i u decembru, ali tada možemo očekivati i smanjene prinose pšenice, negde oko 3 do 3,5 tone po hektaru. Idelano bi bilo, u ovoj situaciji, kada bi kiša pala narednih dana, pa da se setva obavi do 20.novembra- kaže poljoprivredni stručnjak Saša Stanković.

Inače na teritoriji opštine Doljevac, pod pšenicom, bi trebalo da se nađe oko 3500 hektara.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *