Da li će ponovo oživeti Susreti sela u opštini Doljevac?

Susreti sela 1976.godina (Foto: Dragan Mitić/Privatna arhiva)

Susreti sela, nekadašnja jako popularna i tradicionalna manifestacija u opštini Doljevac, koja je svake godine okupljala ljubitelje tradicije, kulture, istorije, ali i dobre zabave, u vreme kada nije bilo savremenih vidova komunikacije, pa se ljudi nisu „družili“ na daljinu iz svojih soba kao danas, ostala je u najlepšem sećanju svih onih koji su u njima učestvovali.

I danas, iako se način življenja svih nas promenio u odnosu na to vreme, postoji inicijativa da se ova manifestacija ponovo oživi. Nosilac te ideje je doljevačka Javna biblioteka, koja, kako nam je rekao direktor Bogi Mitić, želi da na taj način  ponovo  podstakne nosioce tradicije ovog kraja da se aktivno uključe u proces njenog očuvanja,u vreme kada savremeni trendovi prete, više nego ikad, da je ugroze i oteraju u zaborav. Iz tog razloga već tokom sledeće nedelje biće održan sastavak sa predstavnicima svih sela sa teritorije opštine Doljevac, kako bi se razgovaralo o ovoj temi i videla spremnost i želja svih njih da se ponovo pokrenu Susrete sela.

Inače, pre trideset, četvrdeset godina kroz Susrete sela su se u mnogim delovima Srbije, pa i kod nas, povezivali ljudi, upoznavali, družili, ali i nadmetali u tome ko će bolje i originalnije predstaviti svoje kulturno nasledje, jer su ti Susreti bili i takmičarskog karaktera. Većina stanovnika sela bili su, na neki način, uključeni u organizaciju ovog dogadjaja, jer su svi želeli da baš njihovo selo pobedi. Svako selo domaćin trudilo se da dočeka goste na originalan način, a tradicija je bila da se predstavnici gostujuće ekipe dočekuju na ulazu u selo. Na ovim susretima, ekipe  su se nadmetale u znanju kroz veoma zanimljive kvizove, ali i kroz glumu, pesmu, igru i sviranje, da bi na kraju ono selo čiji su predstavnici, u svim oblastima bili posebno zapaženi, bilo sveukupni pobednik.

Susreti sela 1976. godina (Foto: Dragan Mitić/Privatna arhiva)

Manifestacije su se održavale uglavnom u Domovima kulture, koji su bili nosioci te ideje, podstičući na taj način amatersko kulturno-umetničko stvaralaštvo, ali i društveno-ekonomski razvoj sela.

Duh prošlih vremena je teško vratiti i približiti modernim generacijama, ali u jednom novom originalnom i malo savremenijem ruhu, postoji šansa da Susreti sela ožive i ponovo zbliže ljude, koji su danas sve udaljeniji jedni od drugih i bez obzira na mnoge savremene mogućnosti komuniciranja, ipak sve usamljeniji.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *