Danas je Markovdan- Nekada veliki vašar u Žitorađi, sada simbolično okupljanje

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Markovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Marku. Napisao je Jevanđelje, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra. Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mesta. Današnji dan proslavlja i Žitorađa, odnosno održava se vašar.

Nekada je ovo mesto bilo prepuno prodavaca i posetilaca, a sada se obeležavanje Markovdana svelo na simboličnu prodaju i posetu.

Što se iz priloženog može videti, duh vašara i danas je prisutan u Žitorađi, ali mnogo veća ponuda i posećenost je na praznik Preobraženje Gospodnje 19.avgusta.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već “zgrešili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako “poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići “kazna”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *