Danas počinju mamografski pregledi u Doljevcu

Pokretni digitalni mamograf jutros je stigao u doljevački Dom zdravlja, a pregledi su počeli već od 13 časova. Ekipe za radiologiju Kliničkog centra iz Niša dežuraće i vikendom, a iz Doma zdravlja pozivaju sve žene starosti od 50 do 69 godina da se pregledaju, jer je prevencija kod malignih bolesti postala neophodnost i obaveza je svakog pojedinca prema sebi samom.

Žene starosti od 50 do 69 godina bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne, mogu da obave mamografski pregled dojki. Besplatni pregledi će se obavljati svakog dana, čak i subotom i nedeljom, od 08 do 20 sati. Ukoliko nemaju zdravstvenu knjižicu, pacijentkinje mogu na uvid pokazati neki drugi identifikacioni dokument, zbog adrese stanovanja, s obzirom na to da rezultati pregleda stižu na kućne adrese.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje na teritoriji opštine Doljevac ima oko 2 200 žena iz ove starosne kategorije i sve one ukoliko žele mogu da se pregledaju.

Inače, na pregled se mogu javiti i mlađe i starije žene u odnosu na ciljnu grupu ali je potrebno da imaju uput lekara, rekla je Radio Koprijanu direktorka doljevačke zdravstvene ustanove Vesna Zlatanović Mitić.

Digitalni mamograf će u Doljevcu biti do kraja meseca, ali i duže ukoliko bude potrebno. Podsetimo, pokretni digitalni mamograf i ranijih godina bio je stacioniran u Doljevcu, a interesovanje ovdašnjih žena je, napominje direktorka  Doma zdravlja, bilo veliko, naročito u odnosu na okolne opštine. Sličnom ili još boljem odzivu, ističe, nadaju se i ovoga puta, tim pre jer je poslednjih godina porasla svest stanovništva o potrebi preventivnih pregleda.

Informacije i zakazivanje pregleda koje je obavezno može se obaviti lično u Službi za zdravstvenu zaštitu žena ili na telefon 870-219. Rezultati pregleda će biti dostavljani 2 do 3 nedelje nakon pregleda na kućne adrese.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *