Devojčica iz Doljevca preminula od malih boginja

Devojčica  iz Doljevca   preminula je na niškoj Dečijoj klinici od malih boginja, saznaje nezvanično radio Koprijan i to  uoči svog prvog rodjendana.

Kako samo doznali iz izvora bliskih porodici ova devojčica koja je u sredu 11. aprila izgubila bitku sa bolešću, nije bila vakcinisana, jer nije bila dovoljno stara da dobije MMR vakcinu. Da situacija bude gora, radi se o porodičnoj epidemiji, te i ostala dece iz ove romske porodice, još tri devojčice, takodje imaju male boginje. Ni one  nisu vakcinisane od ove opasne zarazne bolesti.

Prema našim podacima ova devojčica nije dočekala da  20.aprila  proslavi svoj prvi rodjendan. Na nišku Dečiju kliniku primljena je pre desetak dana, ali lekari nisu uspeli da joj pomognu. Virus morbila kod nje je, nezvanično saznajemo, i laboratorijski potvrdjen. Pre nego što se zarazila morbilama bila je zdravo dete.

Takodje, kako saznajemo pre nekoliko godina još jedna devojčica iz ove porodice preminula je od iste bolesti, a sada im  se tragedija ponovila.

Informaciju o smrti jednogodišnje devojčice, medjutim nisu mogli sa sigurnošću da nam potvrde u doljevačkom Domu zdravlja, gde nam je u službi pedijatrije kratko rečeno da su  za slučaj “čuli, ali da ne znaju detalje”, dok su nam  na Dečjoj klinici u Nišu gde se devojčica lečila od malih boginja rekli da “služba za odnose sa javnošću ne radi za vikend, pa da do ponedeljka ne mogu da nam daju informacije o ovom slučaju.”

Ova devojčica je peta  žrtva malih boginja u Nišu, a 15. u Srbiji. Kako  kažu lekari poslednjih mesec dana beleži se pad broja obolelih u Srbiji jer virusu morbila ne pogoduju visoke temperature. Taj trend nastaviće se ,kažu i tokom letnjih meseci, ali ako se obuhvat vakcinacijom ne poveća, na jesen se epidemija može vratiti.

Devojčica je sahranjena u petak 13.aprila na groblju u Doljevcu.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *