Direktor Javne biblioteke u Doljevcu Bogi Mitić dobitnik priznanja Ministarstva kulture

Direktoru Javne Biblioteke u Doljevcu Bogiju Mitiću uručena je prošle nedelje nagrada “Kulturni obrazac”, koju zaslužnim pojedincima i ustanovama za posvećeni rad na korist  kulture, dodeljuje Ministasrvo kulture i informisanja Republike Srbije. Svečanost je bila priredjena u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Pred punom salom i visokim zvanicama, kao i dobitnicima priznanja, resorni ministar Vladan Vukosavljević rekao je da mnogi vredni ljudi čiji rad u oblasti kulture ostaje za široku javnost nevidljiv zaslužuju posebnu pažnju i da „Kulturni obrazac“ predstavlja nastojanje Ministarstva da te vredne poslenike koji, prema ministrovim rečima, svoj život provode nadahnuti duhom kulture, istakne i podstakne da nastave svoje zalaganje u sredinama gde žive.

Ministar je izrazio čvrstu veru u misiju kulture, nezavisno od novca koji se za kulturu izdvaja i zamolio prisutne da svim snagama rade na podizanju svesti u svojim političkim strankama, ili svojim lokalnim sredinama, u svojim zajednicama o tome da kultura mora da dobija više sredstava.

Tim povodom dobitnik priznanja Bogi Mitić je u izjavi Radio Koprijanu rekao da je zadovoljan što je Ministarstvo kulture prepoznalo zalaganje ove doljevačke ustanove u nastojanju da se i dalje razvija i unapredjuje kulturna delatnost u opštini Doljevac. – Mogu slobodno reći da smo ove godine ostvarili sve što smo planovima predvideli, a čime je i ministarstvo zadovoljno što nam je ministar Vukosavljević i rekao prilikom nedavne posete. Ministarstvu se takodje zahvaljujem na nagradi, koja je za mene kao pojedinca, ali i za ustanovu koju vodim, veoma značajna, tim pre jer sam jedan od retkih ovogodišnjih dobitnika koji dolazi sa juga zemlje.  Iskoristio bih priliku da se zahvalim na saradnji i svima onima koji su doprineli tome da dobijem ovu nagradu, počev od lokalne samouprave do zaposlenih u Javnoj biblioteci, rekao je Mitić, poželevši svim našim stanovnicima srećne praznike.

Inače, dobitnici ovogodišnjeg priznanja „Kulturni obrazac“ su Adam Crnobrnja, Aleksandar Milanović, Biljana Miljković, Bogi Mitić, Veljko Brborić, Vesna Burojević, Vladan Vidosavljević, Dimitrije Golemović, Emir Kusturica, Jan Nemček, Mati Jelena, igumanija manastira Žiča, Kosta Vuković, Ljiljana Berić, Marko Popović, Mileta Prodanović, Milivoje Ranđić, Miloš Kovačević, Miloš Šobajić, Miroslav Perišić, Nikola Rackov, Ognjan Krstić, Oliver Đorđević, Predrag Piper, Radovan Beli Marković, Sara Cincarević, Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf, Svetislav Božić, Svetlana Jovanović, Svetlana Pejić, Slavica Vujović, Sreto Tanasić, Husein Memić – Beli.

„Kulturni obrazac“ dobile su i ustanove Adligat – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, Gradska uprava Vranje, Dom Jevrema Grujića, Jovan Maljoković, Balkan salsa bend, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Leskovac, Naučno-istraživačko udruženje Milutin Milanković, Opština Bajina Bašta, Osnovna škola „Milan Blagojević“, Lučani, Panorama – Ustanova za novinsko-izdavačku delatnost, Pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, Savez guslara Srbije.

U ime pojedinačnih dobitnika, prisutnima se obratio Nikola Rackov, a u ime ustanova kulture Slavko Maksimović iz Udruženja Milutin Milanković.

Dodeli priznanja „Kulturni obrazac“, pored ostalih zvanica, prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik SANU Vladimir Kostić.

J.K./Ministarstvo kulture

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *