Đurđevdan- Najveseliji romski praznik

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih praznika koji iz duge tradicije ovog naroda simbolizuje dolazak proleća. Kako kaže Goran Usainović iz Udruženja Roma u opštini Doljevac mnoge porodice će danas svečano obeležiti današnji praznik, neke kao praznik, a neke kao svoju krsnu slavu.

Ono što je ostalo od duge i bogate tradicije obeležavanja Đurđevdana među Romima jeste obavezno jagnjeće pečenje.

  • Neke porodice i danas na tradicionalni način peku jagnjeće pečenje. Taj proces je dugotrajan, vatra se ne loži ispod ražnja na kome je meso, već pored, pa se onda dodaje samo žar i tako lagano peče, i zahteva dosta strpljenja i umeća. Kako savremeno društvo unosi dosta novina u svakodnevni život, tako su mnoge romske porodice zamenile ovaj tradicionalni i dugotrajni proces, pa sada često kupuju gotovo pečenje ili pak na električnom ražnju peku jagnjetinu. U svakom slučaju, najvažnije je da nisu izgubile deo svog identiteta i nastavljaju da proslavljaju ovaj važan datum u našoj zajednici- dodaje Usainović.

Kako ističe današnji dan se proslavlja kao simbol obnove prirode, plodnosti i novog početka. Obično se praznuje sa porodicom i prijateljima, gde se zajedno uživa u hrani, muzici i igri. Prazniku se najviše raduju deca, ali i odrasli. Sprema se poseban ručak, peva, veseli, sve do kasnih sati.

 M.J.

One thought on “Đurđevdan- Najveseliji romski praznik”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *