Dobar rod lubenice u Mekišu

Dok se većina proizvođača bostana u Dobriču žali na rod , Goran Krstić iz Mekiša kaže da je on ove godine zadovoljan prinosom ali i svojom veleprodajnom cenom lubenica. On gaji bostan na  5, 5 hektara i upotrebljava najsavremenije načine prihrane i zaštite , te procenjuje da će ulaganje od preko milion dinara biti višestruko vraćeno.

On kaže da ima svoje kupce koji dolaze kamionima direktno na njivu , a prodaje i na pijaci u Nišu. Krstić dodaje  bez stručnjaka i upotrebe savremene agrohemije ne može se niko nadati dobrom i kvalitetnom prinosu.

  • Nisam gajio brze, odnosno ekstra rane lubenice, već lubenice koje traže moje mušterije, a imaju toliko šećera da se posle konzumiranja mora piti voda- rekao je Goran Krstić.

On ističe da je ove godine prezadovoljan rodom bostana i prinosom od 80 do 100 tona po hektaru u zavisnosti od sorte lubenica.

S druge strane, ima i onih koji su nezadovoljni rodom i kvalitetom bostana. Saša Jovanović iz Pejkovca kaže da se dobrom rodu i kvalitetnom bostanu i ove godine mogu da se nadaju oni proizvođači, koji su uspeli da dopreme vodu do parcela i obezbede navodnjavanje, tokom sušnih letnjih meseci. Elektrifikacija polja, koju očekuju godinama, značajno bi olakšala proizvodnju i povećala prinose.

U Mekišu i Pejkovcu će i ove godine biti organizovane Bostanijade, gde će se, između ostalog govoriti i o sadašnjem trenutku, ali i o perspektivi u proizvodnji bostana, koji se ovde gaji već decenijama.

D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *