Dodeljena nagrada pobedniku prvog „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOVA“

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Žitnom potoku svečano je uručena nagrada učenicima VI-1, pobednicima prvog „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOVA“ SBB fondacije. Učenici ovog odeljenja osvojili su 2.500 evra za najbolji Eko bonton, u konkurenciji od čak 352 prijavljena odeljenja osnovnih škola iz Srbije.

 Projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV” pokrenut je u oktobru u okviru višegodišnje kampanje “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a prvi od izazova koji je postavljen svim osnovcima bio je osmišljavanje „Eko bontona“. Učenici iz Žitnog potoka imali su najkreativnije rešenje, kreirajući plakat u vidu zabavne i edukativne društvene igre namenjene osnovcima.

Zvanično uručenje nagrade Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV

„Drago nam je što je već prvi izazov pokazao da u Srbiji postoji mnogo kreativne dece, kao i nastavnika koji se zalažu da kod svojih đaka razviju ekološku svest i etiku. To pokazuje broj prijavljenih đaka, kojih je u prvom krugu bilo čak 7.276 iz 352 odeljenja. Svakim izazovom želimo da podstaknemo decu da razvijaju samoinicijativu, pozitivne vrednosti, da zajedno sa nama čuvaju životnu sredinu i postanu pravi primer svojim drugarima i zajednici u kojoj žive. Čestitam pobedničkom timu i pozivam sva odeljenja svih osnovnih škola u Srbiji da nas prate putem sajta www.neprljajnemasizgovor.com i učestvuju u izazovima. Drugi izazov počinje sledeće nedelje i jedva čekamo da vidimo nove ideje.“ – izjavila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

„Kada sam videla vašu reklamu, rešila sam da se prijavim sa svojim đacima. Svako od njih je dao predlog šta je prema njihovom mišljenju najbitnije ekološko pravilo,  i onda smo tako zajedno došli do ideje da napravimo ovaj interaktivni Eko bonton plakat. Od samog početka sam verovala da će naš tim pobediti uprkos tome što smo mala škola. Iako naši đaci i članovi tima, za razliku od đaka drugih škola, nisu imali tehničkih uslova za glasaju, ipak smo mi pobedili. Nadamo se da će naš rad da prihvate i druge škole, jer smatramo da  je ovaj interaktivni plakat odličan za razredni čas i uz pomoć njega deca mogu da se na zanimljiv i kreativan način upoznaju sa ekologijom.“ – izjavila je ovom prilikom Ivana Radovanović, nastavnica fizike u OŠ „Vuk Karadžić“

SBB fondacija je do sada organizovala brojne aktivnosti za mlade. Kroz sada već dobro poznatu kampanju „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“, oko 20.000 dece odgledalo je edukativnu predstavu „Ko to tamo prlja?“, uz podelu istoimenih knjiga. U okviru kampanje je, takođe, postavljeno i 21 igralište u 19 gradova Srbije i podeljeno 40.000 biorazgradivih torbi. Kampanju je podržao i veliki broj javnih ličnosti, a u okviru akcija čišćenja tokom četiri godine, očišćene su brojne lokacije u nekoliko desetina gradova.

 

 

Eko bonton đaka iz Žitnog potoka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *