Doljevac je u sredu bio stecište pisaca i ljubitelja pisane reči

Veliki broj istaknutih prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu, ali i ljubitelja pisane reči okupile su u Doljevcu u Javnoj biblioteci, dve značajne kulturne manifestacije “Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu”, 20. po redu i 5. “Kočićevi dani”, u organizaciji KPD Trorečje iz Kočana.

Tom prilikom održan je veliki čas poezije  uz učešće gostiju iz Niša, Vranja, Brestovca, Žitoradje, kao i promocija cvetnika “U carevini slova, snova i stihova”.

Osnovni cilj Susreta je, prema rečima profesora srpskog jezika i književnosti Vlaste Cenića koji je njihov idejni tvorac, uvažavanje književnog stvaralaštva prosvetnih radnika, podsticanje učenika da se i sami oprobaju na tom polju, poštuju, vole i cene knjigu i da se iz nje nadahnjuju onim najlepšim i najhumanijim kojim knjiga zrači. –Na osnovu višegodišnjeg iskustva možemo reći da su Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu maštovit  skup pisaca okupljenih oko velike teme detinjstva. Susreti su, dodaje,  svetkovina lepe književne reči čije svako slovo svetli detinjstvom kao trajnom ishodištem lepote, dobrote, čistote, čovečnosti. Oni imaju podsticajno značenje, jer okupljaju prosvetne radnike i tako ih povezuju i daju mogućnost da se stvoreno prikaže, da se razmene iskustva i mišljenja. Susreti su pravi usmeni cvetnik poezije za decu.

U okviru “Kočićevih dana” dodeljene su i nagrade Mrguda za najlepšu ljubavni priču, Brankici Živković iz Pukovca, koja je ovogodišnji pobednik, kao i Ljiljani Sokolović iz Prokuplja, koja je osvojila drugo mesto.

U doljevačkom Domu kulture održana je jezička tribina, na temu „SUKOB ETOSA I EROSA U ŽENSKIM LIKOVIMA PETRA KOČIĆA“, na kojoj je govorila profesorka Gordana Dimitrijević iz Vranja. O Njegošu je svoje izlaganje imala njegošolog Milica Vučković iz Niša. Na guslama je svirao Miloš Gašević iz Prokuplja, a vranjske narodne pesme je pevao Zoran Mičić iz Doljevca.

Išlo se i deci u pohode, a deo programa održan je i u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu i tamošnjoj školi.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *