Doljevac: Mnogima socijala i dalje jedini izlaz

Broj korisnika novčane socijalne pomoći na teritoriji opštine Doljevac, bez obzira na smanjenje broja nezaposlenih i otvaranje novih radnih mesta, se ne smanjuje. Razlog leži u tome, kako objašnjava za radio Koprijan  direktor Centra za socijalni rad u Doljevcu, Sava Stevanović, što su korisnici ovih državnih davanja najčešće osobe koje nisu u mogućnosti da rade, te im je ova vrsta primanja jedini izvor novčanih sredstava. Takvih osoba je na evidenciji Centra oko 600.

Socijalna slika u opštini Doljevac poslednjih godina nije se mnogo izmenila. Naši korisnici su uglavnom osobe koje su bolesne ili stare, ili pak i jedno i drugo. Takvi stanovnici opštine Doljevac mogu da se oslone samo na pomoć države u rešavanju svog materijalnog statusa. Takodje, sporadično se pojavljuju korisnici koji traže jednokratnu pomoć, a ima i uvećanog broja ljudi koji su nakon decenija rada ostali bez posla i kojima nije baš lako da dodju do novog zaposlenja, jer pripadaju teže zapošjivim grupama, a s druge strane još uvek nisu ostvarili pravo na penziju. I njima je socijalna pomoć jedini izlaz.

-Tako da Centar za socijalni rad u Doljevcu i dalje ima pune ruke posla iz oblasti socijalne zaštite, dodaje Stevanović, i mala je verovatnoća da će se ta socijalna slika u našem kraju u dogledno vreme popraviti, naročito uzimajući u obzir sve veći broj samačkih staračkih domaćinstava.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *