Doljevac: Otvorena Dečija književna kolonija

Danas je u Doljevcu svečano otvorena deseta po redu Dečja književna kolonija, uz učešće dece  iz Vranja, Kragujevca, Blaca, Merošine, Niša i Doljevca. Mnogi od njih na ovo okupljanje vraćaju se po drugi ili treći put, a ima i gostiju koji premijerno dolaze.

Svrha Dečije književne kolonije je da afirmiše književno stvaralaštvo kod najmladjih- kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor Javne biblioteke Bogi Mitić.

Inače planirane su i kreativne radionice sa mentorima- pesnicima koji pišu za decu, posete školama, istorijskim znamenitostima i drugim zanimljivim destinacijama. Direktor Mitić iskoristio je priliku i podsetio prisutne da se prostor Javne biblioteke stalno oplemenjuje , kako iznutra tako i spolja, a nova fontana kojaje danas svečano počela da radi je upravo deo tih aktivnosti.

Fontana je koštala 416.000 dinara i plaćena je sredstvima iz lokalnog budžeta što je planovima rada Javne biblioteke za ovu godinu i bilo predvidjeno.

  • Fontana će, nadamo se postati simbol Doljevca i nešto po čemu će ljudi prepoznavati biblioteku. Očekujemo od posetilaca biblioteke, ali i od svih ostalih, da je čuvaju i uživaju u njoj – kaže za radio Koprijan direktor ove ustanove Bogi Mitić.

Pored fontane, dodaje Mitić, nalazi se i javna česma, a prostor je pod video nadzorom.

Otvaranju kolonije prisusutvovao je i predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, koji je pozdravio decu učesnike i sve prisutne.  On je istakao da će se lokalna samouprava i dalje truditi da ulaže u kulturu i obrazovanje dece, a izgradnja fontane je ulepšala prostor ispred objekta Javne biblioteke.

Tokom trajanja kolonije deca-pesnici boraviće u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu, kao i ranijih godina.

Nakon završetka ove manifestacije Javna biblioteka će, kao što je to činila i ranije, štampati Zbornik pesama nastalih na Dečjoj književnoj koloniji.

Inače, uveliko traju i radovi na fasadi zgrade i njenom unutrašnjem uredjenju, koje finansiraju Ministarstvo kulture i lokalna vlast u ukupnom  iznosu od oko 12,6 miliona dinara, i to 10 miliona od resornog ministarstva i 2,6 miliona dinara od lokalne samouprave. Predvidjeno je da zgrada dobije novu fasadu, kao i da svi prozori na objektu budu zamenjeni. Takodje, uvešće se i grejanje na pelet, a biće izvedeni i radovi na elektro instalacijama i na postaljanju podova. Očekuje se da ovaj posao bude završen početkom decembra.

D.Dinić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *