Doljevac: Sutra opštinsko takmičenje Čitalića klikeraša

Smotra Čitalića održava se sutra, 21.marta, u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, a ovaj datum je izabran jer se tada obeleževa i Svetski dan poezije.  Čitalići se realizuju po osmu put u Srbiji i okupljaju svake godine veliki broj škola. Ove godine ovaj projekat se realizuje u 140 škola u Srbiji, Republici Srpskoj, među studentima u Nišu, ali i u dijaspori, odnosno u Makedoniji, Nemačkoj i širom Evrope, kaže profesor sprkog jezika i književnosti i organizator Čitalića Vlasta Cenić.

Smotra Čitalića je ušla i u kalendar Ministarstva prosvete  i time dobila dosta na značaju, ali je i zainteresovala i širu javnost.

  • Naša škola „Vuk Karadžić“ u Doljevcu od samog početka učestvuje i uključena je u ovu vrlo važnu akciju. Čitalići se realizuju kao školski obrazovno-vaspitni projekat, a rezultati aktivnosti, koji traju od septembra pa sve do 21.maja, su čitalački dnevnici, pa rezultati čitanja odnosno takmičenja, razne radionice … ističe profeosr Cenić.

Čitalići zapravo imaju zadatak da deci vrate knjigu u ruke. Profesor Cenić ističe da je srećan što je deo i član tima koji ovo realizuje.

Sutra, u četvrtak, na Dan poezije, biće održano opštinsko takmičenje Čitalića, odnosno Čitalići klikeraši. Sa školskog takmičenja, gde je učestvovalo oko  120, plasiralo se 82 deteta za ovaj nivo nadmetanja i ovo je krug koji odlučuje ko će ići na republičko takmičenje.

Republičko takmičenje je 21.maja u Mačkatu na Zlatiboru, a plasiraće se svi učenici, od prvog do osmog razreda, koji tačno odgovore na 90 odsto zadatih pitanja na testu.

Učenici koji se plasiraju u ovaj rang takmičenja provešće dva dana na Zlatiboru i pored čitalačkog nadmetanje družiće se sa decom iz cele Srbije.

Sutrašnje takmičenje biće otvoreno zanimljivom priredbom, odnosno uz poeziju, muziku i lepe reči. Priredba biće  u znaku Čitalića, Svetskog dana poezije, dolaska proleća, ali i na zanimljiv način biće obeležen Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije.

M.Jovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *