Doljevac: Zbog respiratornih virusa vrtići skoro prazni, školarci se još uvek “drže”

Virus gripa, kao i ostalih virusnih infekcija iz dana u dan se širi i kod nas. Pacijenti sa temperaturom, malaksalošću, kašljem su i u ovom delu zemlje napunili čekaonice zdravstvenih ustanova, a ispraznili vrtiće i predškolske grupe, dok je situacija sa brojem obolelih, bar na teritoriji opštine Doljevac, povoljnija kod školske dece.

Kako je Radio Koprijanu rečeno u Predškolskoj ustanovi „Lane“ ove nedelje svega oko trećina dece dolazi u vrtić i predškolsko. Broj mališana u mladjim grupama zbog rastućeg trenda oboljevanja od respiratornih virusa, višestruko je smanjen, dodaju, i to u Doljevcu i Orljanu, dok je situacija nešto povoljnija u Pukovcu.  I predškolaca je mnogo manje ovih dana no inače u skoro svim odeljenjima na teritoriji opštine Doljevac.

Školarci se, bar za sada, dobro „drže“. Naime, kako nam je rečeno u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ dece koja izostaju sa nastave ima, ali njihov broj nije veliki.

Inače, od oboljenja sličnih gripu u Srbiji je za poslednjih nedelju dana registrovano 13.442 slučajeva, što je mnogo više u odnosu na prethodnu nedelju, kada je bilo 6.020 obolelih, podaci su Ministarstva zdravlja. Najviše obolelih je u uzrastu od 0 do 4 godine, a nakon toga u uzrastu od 5 do 9 godina.

Ukoliko broj obolelih nastavi konstantno da se povećava i tokom predstojećeg raspusta, koji počinje sutra, a traje do 18.februara, iz Ministarstva prosvete najavljuju i razmatranje mogućnosti da se raspust produži. Odluku o tome, kažu, doneće sredinom februara.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *