Doljevačka škola dobila preporuke za početak školske godine

Doljevačka škola dobila je instrukcije i mere prevencije koje treba da preduzme od 1.septembra. Kako kaže generalni direktor Goran Ilić sigurno da će učenici od prvog do četvrtog razreda pohađati nastavu, a da za učenike od petog do osmog razreda postoje dva modela, a koji će biti primenjen zavisiće od mogućnosti škole koju pohađaju.Ilić dodaje da prema instrukcijama resornog ministarstva učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu ili simptome respiratorne infekcije.  Jedna od mera je i da roditelji treba svako jutro da provere telesnu temperaturu svojoj deci pred polazak u školu, a isto pravilo važi i za zaposlene.

Kako ističe direktor u Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole koje Ministarstvo prosvete dostavilo direktorima stoji da u  učionici treba da bude najviše 15 učenika koji će održavati fizičku distancu sa drugim osobama u školi od najmanje 1,5 metara, jedna od preporuka je i da učenici ne menjaju učionicu, odnosno da se nastava za jedan razred odvija u istoj prostoriji.

  • Naredne nedelje imaćemo sastanke sa svim direktorima i razrednim starešinama sa teritorije opštine Doljevac, nama je data autonomija kako ćemo sprovesti nastavu, deca iz nižih razreda pohađaće časove svakog dana, dok će učenici petog i šestog razreda ići u školu ponedeljkom, sredom i petkom, sedmi i osmi razred utorkom i četvrtkom, a ostale dane pratiće nastavu od kuće. To nije konačna odluka, na sastancima dogovorićemo sve detalje i nadam se da ćemo naći model da svi učenici dolaze u školu po smenama, ali još uvek ne mogu da konkretno kažem kakao će izgledati nastava u ovdašnjim školama, jer svaka škola je specifična na određeni način- kaže Ilić.

Roditelji ne treba da brinu jer će na vreme biti obavešteni o tačnom rasporedu nastave i o tome kako će deca dolaziti u školu. Na sastancima koji su pred nama preciziraćemo sve detalje i nadam se da će školska godina u našoj opštini početi bez problema, dodaje direktor Ilić. Takođe, roditelji će moći da biraju da li će im deca pohađati nastavu u školi ili će učiti onlajn, od kuće i u prvih mesec dana neće morati da opravdavaju nedolazak na nastavu.

Prema Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole koje Ministarstvo prosvete dostavilo direktorima masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora, ali i  prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet. Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu. Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

Takođe, date su jasne smernice o održavanju školskih prostorija. Tako će osoblje zaduženo za održavanje obavljati  čišćenje pre početka rada škole i svakodnevno, minimum dva puta dnevno nakon završetka prepodnevne i poslepodnevne smene.

Obavezno je redovno provetravanje svih prostorija i to isključivo prirodnim putem, otvaranjem prozora, bez upotrebe veštačke ventilacije.  Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju preporučuje držanje otvorenih prozora i tokom trajanja nastave.

Nastavnici će redovno edukovati učenike o značaju redovnog pranja ruku i o tome kako se pravilno održava higijena ruku u cilјu sprečavanje širenja infekcije kao i da ne dodiruju oči, nos i usta neopranim rukama, a preporuka je i da svaki čas odeljenskog starešine počne ovom temom.

Uputstvo sadrži i preporuke o postupanju  sa učenicima, nastavnim i nenastavnim osobljem škole koje imaju simptome respiratorne infekcije sa sumnjom na infekciju COVID 19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *