Doljevačka škola spremna za završni ispit osmaka

Testovi za završni ispit su spremni i direktori škola će ih preuzeti u ponedeljak 17. juna, pred sam početak male mature, kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i poručuju da su, kao i ranijih godina, preduzete sve mere zaštite kako bi se sprečilo da testovi “procure” u javnost. Testovi će biti štampani danas i u subotu, a u nedelju je predviđeno da se distribuiraju školskim upravama u pratnji policije. Generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić ističe da je sve spremno za polaganje završnog testa. On je istakao da su učenici tokom probnog testa dobili raspored sedenja po učionicama i po tom rasporedu biće razmešteni i u ponedeljak 17.juna.

Ilić je podsetio da završni ispit za osmake počinje u ponedeljak 17. juna, testom iz srpskog, test iz matematike je u utorak, a kombinovani test u sredu. Sva tri testa počinju u isto vreme od 9 do 11 sati. Nakon dva dana, u petak ,21.06., do 8 sati  izaći će preliminarni rezultat na nivou škole, na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku da o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova. Takođe, učenici će moći dan nakon objavljivanja preliminarne liste osvojenih bodova na maloj maturi da ulože žalbu.  Žalba na rezultat završnog ispita podnosi se u osnovnoj školi u subotu 22.juna od 8 do 16 sati. Svršeni osnovci koji misle da su oštećeni na završnom ispitu moraju da dođu u pratnji jednog roditelja, dodao je Ilić.

Objavljivanje konačnih rezultata je 27.juna 2019. godine na oglasnoj tabli škole u Doljevcu.

Svaki osmak može na sajtu Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja da proveri koliko ima bodova sa završnog ispita, ali i ukupan broj bodova.

Za to mu je potrebna samo jedinstvena šifra koju je dobio pred polaganje male mature.

Od maksimalnih 100 bodova, koliko svaki učenik može da ima na kraju osnovne škole, 40 bodova nose testovi završnog ispita – Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Ostalih 60 bodova dobija se na osnovu uspeha u školi.

Nakon što se objave preliminarni rezultati male mature, biće objavljeni i konačni rezultati, posle čega buduće srednjoškolce očekuje upis.

Jedna od predupisnih aktivnosti je i popunjavanje liste želja.

Lista želja popunjava se 28. i 29. juna od 8 do 15 časova. Vrlo je važno popuniti je po svim pravilima, jer nepravilno popunjene liste neće biti uzete u obzir, pa je moguće da dete u prvom upisnom roku ne bude primljeno. Šifra obrazovnog profila obavezno mora da bude napisana latinicom onako kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Šifra se sastoji od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

Objavlјivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7.jula 2019.godine.

Upis učenika u srednje škole biće organizovan 8. i 9. jula od 8 do 15 sati. Drugi upisni krug biće održan 11.jula od 8 do 15 sati.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *