Doljevački đaci neguju ljubav prema pisanoj reči

Nacionalni dan knjige, 28.februar, obeležen je i u Doljevcu akcijom „Čitaj glasno“ . Kako kaže profesor Vlasta Cenić ovo je druga po redu akcija kada se sećamo 1832. godine, kada je  političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio  pismo knezu Milošu u kome mu je, savremenim rečnikom rečeno, predstavio projekat Narodne biblioteke Srbije o njenom uređenju, tako da je ovaj datum uzet za Dan Narodne biblioteke Srbije, najstarije ustanove kulture u Srbiji. U novembru iste godine knez Miloš je naredio da se po jedan obavezan primerak knjige dostavlјa Narodnoj biblioteci.

Akcija „Čitaj glasno“ se po treći put održava u Srbiji, a doljevački đaci i nastavnici učestvuju po drugi put.  Kako kaže profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić ideja je da pokažemo sebi, učenicima, ali i drugim građanima da je veoma važno da čitamo i i da je knjiga najbolji drug.

  • Mi smo se pridružili akciji Društva školskih bibliotekara Srbije koji su pozvali sve biblioteke da obeleže ovaj dan na različite načine. Tako su učenici OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac mališanima u predškolskoj ustanovi „Lane“ u Doljevcu čitali jednu bajku. Učenici trećeg razreda su izveli jednu lutkarsku predstavu, alutke su sami napravili, dok su prvaci izveli jedan dramski tekst, onda su dočekali jednog specijalnog gosta. To je baka Slađana Minić, koja je divno kazivala dve pesme „Ljutito meče“ i „Plavog zeca“ – istakao je prof.Cenić.

Takođe, u holu škole postavljeni su i zanimljivi putokazi i panoi.

Akciji se pridružio  i radio Koprijan, jer se i na našim talasima danas u to vreme govorilo upravo o knjizi, a gosti radija bili su učenici  doljevačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Doljevači đaci, ljubitelji pisane reči, današnji Nacionalni dan knjige iskoristili su kako bi vršnjacima približili knjigu i upoznali ih sa lepotom čitanja i prezentovali im omiljene knjige i pisce. Gosti radio Koprijana bili su učenici 7.razreda Teodora Mitić iz Šainovca i Dimitrije Stević iz Doljevca, kao i učenik 8.razreda Vukašin Jovanović iz Kočana. Profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Stojanović istakla je tokom razgovora da je ponosna na svoje đake jer čitaju, ne samo obaveznu lektiru, već imaju i interesovanja za različite žanrove, i ta svoja interesovanja prenose svojim vršnjacima.

Vukašin Jovanović iz Kočana kaže da voli da čita istorijske knjige, istorijske beleške i klasike, a da njegovi vršnjaci, posebno devojčice čitaju ljubavne romane.

Teodora Mitić je gostujući u emisiji radio Koprijana istakla da voli da čita i da nema omiljenog pisca i žanr, već se druži s knjigom kad god ima vremena.

Rečit Dimitrije Stević ljubitelj je istorijskih knjiga, a najviše ga interesuju biografske knjige o istaknutim ličnostima. Kaže, da je pročitao dosta ove zanimljive literature i da je već napravio spisak knjiga koje čitati.

Prof. srpskog jezika i književnosti Danijela Stojanović istakla je da je veoma ponosna na svoje đake koji se trude da prošire svoja znanja i koji ne čitaju samo obavezno školsko štivo, već imaju želju da proširuju svoje vidike.

  • Evidentno je da đaci sve manje čitaju ili čitaju samo ono što moraju, a u okviru nastavnog plana i programa. Mi nastavnici moramo da imamo dozu upornosti i elana da im tu knjigu približimo ili da je vratimo i postavimo na to mesto koje treba i zaslužuje- istakla je prof. Danijela

Ona je kraju dodala da joj je veoma drago što deca imaju široka interesovanja, te je tako i izbor knjiga veći, a da ona ohrabruje svoje đake da pročitaju, ne samo lektiru, već bilo koju knjigu, bilo kojeg žanra, i oni na času prezentuju pročitano delo i time motivišu i ostale učenike da čitaju.

 

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *