Doljevački đaci od 22. do 24. aprila radiće onlajn probnu malu maturu

Probna mala matura biće održana onlajn, a učenici osmog razreda 22. aprila će rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, 23. aprila iz matematike, a 24. kombinovani test, kaže u izjavi za radio Koprijan generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić” Goran Ilić.

On dodaje da u dopisu koji je Ministarstvo prosvete poslalo školi  stoji  da će đacima svaki test biti dostupan od 8 do 20 sati, kako bi mogli da ga urade kada im uslovi učenja kod kuće dozvoljavaju. Trenutno, kako kaže Ilić, svaki razredni starešina dobio je uputstva i naloženo im je da provere da li svi učenici imaju mogućnost da test urade od kuće.

Ilić dalje  kaže da će razredne starešine svojim učenicima dodatno razjasniti rešavanje testa, a svakako biće im predočeno i da test rešavaju sami bez pomoći i tako najbolje provere svoje znanje.

Kako stoji u dopisu svaki učenik će moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno. To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad.

Ilić napominje da će rezultate testa učenik će moći da vidi nakon 24 sata, odnosno sutradan kada će rešenja biti dostupna, a na samom početku rešavanja testa učeniku biće predočeno vreme koje ima na raspolaganju da bi test uradio.

  • Još uvek nemamo precizne informacije kako će učenici koji nemaju pristup internetu i računar moći da urade test, ali tačan broj takvih učenika znaćemo za par dana kada ćemo taj broj dostaviti resornom ministarstvu i sačekati dalje instrukcije- zaključije Ilić.

Ilić je na kraju dodao da je ovo prvi probni test, a da će drugi biti sproveden po povratku đaka u škole i tada će rešavanje ovog testa biti po pravilima kao i ranijih godina.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *