home Društvo, Vesti Doljevački đaci od 22. do 24. aprila radiće onlajn probnu malu maturu

Doljevački đaci od 22. do 24. aprila radiće onlajn probnu malu maturu

Probna mala matura biće održana onlajn, a učenici osmog razreda 22. aprila će rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, 23. aprila iz matematike, a 24. kombinovani test, kaže u izjavi za radio Koprijan generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić” Goran Ilić.

On dodaje da u dopisu koji je Ministarstvo prosvete poslalo školi  stoji  da će đacima svaki test biti dostupan od 8 do 20 sati, kako bi mogli da ga urade kada im uslovi učenja kod kuće dozvoljavaju. Trenutno, kako kaže Ilić, svaki razredni starešina dobio je uputstva i naloženo im je da provere da li svi učenici imaju mogućnost da test urade od kuće.

Ilić dalje  kaže da će razredne starešine svojim učenicima dodatno razjasniti rešavanje testa, a svakako biće im predočeno i da test rešavaju sami bez pomoći i tako najbolje provere svoje znanje.

Kako stoji u dopisu svaki učenik će moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno. To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad.

Ilić napominje da će rezultate testa učenik će moći da vidi nakon 24 sata, odnosno sutradan kada će rešenja biti dostupna, a na samom početku rešavanja testa učeniku biće predočeno vreme koje ima na raspolaganju da bi test uradio.

  • Još uvek nemamo precizne informacije kako će učenici koji nemaju pristup internetu i računar moći da urade test, ali tačan broj takvih učenika znaćemo za par dana kada ćemo taj broj dostaviti resornom ministarstvu i sačekati dalje instrukcije- zaključije Ilić.

Ilić je na kraju dodao da je ovo prvi probni test, a da će drugi biti sproveden po povratku đaka u škole i tada će rešavanje ovog testa biti po pravilima kao i ranijih godina.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *