Doljevački ginekolozi: Redovna kontrola za život bez bolesti

Foto: Roditelji.me
Foto: Roditelji.me

U Srbiji  se tokom ove nedelje, po 12. put  obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, pod sloganom “STOP raku grlića materice”, s ciljem da se kod žena podigne svest o tome da su redovni pregledi jako bitni za rano otkrivanje bolesti. Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od ove bolesti. Neslavna statistika pokazuje da svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, bolesti koja ukoliko se otkrije na vreme može efikasno da se leči. Tu neslavni statistiku beležimo i u odnosu na ostale zemlje Evrope, jer smo četvrtom mestu,  posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, po broju obolelih, a na trećem, odmah posle Rumunije i Moldavije, po broju umrlih.

Ni na teritoriji opštine Doljevac situacija nije ništa bolja. Kao je radio Koprijanu rekao ginekolog Goran Mladenović,  poslednjih skoro 20 godina zabeležen je porast broja žena obolelih od neke vrste ginekološkog karcinoma, što uključuje pored raka grlića materice i rak jajnika, kao i rak dojke. –Posmatajući podatke 10 godina pre i 10 godina posle bombardovanja, dodaje, broj obolelih žena od ove tri vrste karcinoma na teritoriji opštine Doljevac je, prema mom istraživanju, veći 2,5 puta.

Medjutim, i svest ovdašnjih žena o potrebi redovnih pregleda nije na  zadovoljavajućem nivou, jer prema podacima ginekologa doljevačkog Doma zdravlja samo deset odsto njih prihvati poziv lekara da dodju na skrining  preglede, čime direktno ugrožavaju svoje zdravlje. –To znači da svojom neodgovornošću  smanjuju mogućnost ranog otkrivanje bolesti, a samim tim  i svoje šanse za izlečenje, dodaje Mladenović.

Glavni uzročnik nastanka raka grlića materice, kaže naš sagovornik,  je infekcija humanim papilomima virusom (HPB). Najvažnije mere prevencije su redovni preventivni ginekološki pregledi, zaštićeni seksualni odnosi i imunizacija.Važno je reći, što opet govori u prilog potrebe redovnih poseta ginekologu,  da od trenutka infekcije do razvoja maligne bolesti može da protekne osam do deset godina, a samo jedan ginekološki pregled jednom godišnje dovoljan je da se proveri zdravlje žena.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *