Doljevački stonoteniser sa invaliditetom Bojan Stamenković blista na svim takmičenjima

Da život ima planove drugačije od naših pokazalo se mnogo puta. Kad se tako nešto desi, iskustva onih najhrabrijih i najodlučnijih, govore nam da je i u novonastalim okolnostima uvek moguće krenuti dalje. Bojan Stamenković (38) iz Niša,a poreklom iz Doljevca, član Stonoteniskog društva osoba sa invaliditetom „Nais“, pravi je primer za to. Nije dozvolio da ga saobraćajna nesreća, pre petnaestak godina, nakon koje je ostao vezan za invalidska kolica, spreči da nastavi da se bori i u životu i na sportskim terenima.

Bojan Stamenković (Foto: Stonotenisko društvo osoba sa invaliditetom, “Nais” Niš)

Bojan je jedan od naših najboljih stonotenisera sa invaliditetom koji već sedam godina nesmanjenim žarom trenira ovaj sport, učestvuje na turnirima  u zemlji i  inostranstvu, osvaja medalje i u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji i član je B tima reprezentacije Srbije.

U stonoteniske vode uplovio je na nagovor prijatelja. Godinama posle te odluke i te kako ima čime da se pohvali, jer je rezultat svega toga  jedna uspešna sportska karijera, svaki dan ispunjen novim iskustvima i izazovima, mnogobrojna putovanja, upoznavanje novih prijatelja i gradova.

Svojim najvećim uspesima smatram odlične rezultate koje sam zabeležio na medjunarodnim turnirima. Izdvojio bih turnir u Rumuniji, koji je bio vrlo uspešan za mene, jer sam u paru sa kolegom Milanom Zelenim osvojio treće mesto. Svakako medju najznačajnija takmičenja ubrajam i prošlogodišnji turnir u Nemačkoj. Nisam zauzeo visoku poziciju, jer je konkurencija bila žestoka. Ipak, to je bilo jedno veliko iskustvo za mene, jer je upravo taj turnir jedan od najbitnijih u ovom sportu, kaže Bojan za radio Koprijan.

Sa saigračima na turniru u Podgorici (Foto: Privatna arhiva)

Minulog vikenda sa saigračima iz niškog Stonoteniskog društva osoba sa invaliditetom „Nais“ bio je domaćin turnira „Trofej Nais“, a već za koji dan put ga vodi u Kanjižu, na najnovije takmičenje.-Takmičari iz petnaestak zemalja najavili su učešće, tako da će taj turnir, inače prvi medjunarodni u ovom gradu, biti izuzetnio jak. Nadamo se da ćemo igrati najbolje što možemo, a da li će nam to doneti najbolje pozicije, pa videćemo.

San svakog sportiste je i ulazak u reprezentaciju svoje zemlje. Bojan je na putu ostvarenje i tog cilja. –To je proces koji traje jako dugo. Ja sam za sada u B timu reprezentacije Srbije, tako da na svim medunarodnim turnirima na kojima sam učestvovao, nastupao sam kao član reprezentacije. Nadam se da ću  u budućem periodu postati i stalni član našeg nacionalnog  stonoteniskog tima. Takodje, pored toga cilj mi je, kao i svakom drugom sportisti da stalno podižem nivo svoje igre, a sa boljim igrama i rezultati će biti sve bolji, dodaje naš sagovornik.

Bojan Stamenković sa saigračima (Foto: Stonotenisko društvo osoba sa invaliditetom, “Nais” Niš)

Uslovima za rad u „Naisu“ je, kaže, zadovoljan.-Treniramo u Stonoteniskom domu u Nišu, koji ima salu samo  za stoni tenis, profesionalne stolove, potrebne prateće sadržaje, utvrdjene termine, tako da sam zaista zadovoljan što se toga tiče.

Treninge ima pet dana u nedelji, dva puta dnevno, dok se utakmice koje Stonotenisko društvo osoba sa invaliditetom „Nais“ iga u regionalnog ligi održavaju tokom vikenda, kao i mnogobrojni domaći i medjunarodni turniri na kojima Bojan i njegovi saigrači učestvuju. Sve stiže i ništa mu nije teško. Aktivan je non-stop, svaki dan mu je novi izazov, a neki novi uspesi i vrhunski rezultati su tek pred njim.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *