Doljevčani otkupili sve zalihe hirurških maski

U doljevačkim apotekama trenutno vlada nestašica hirurških maski, a zbog sezone gripa i koronavirusa građani su proteklih dana kupili i poslednje komade koje su apoteke imale na stanju.

Apotekari ističu da je poslednjih dana vladala prava pomama za kupovinu maski, a zanimljivo je i to da su mnogi učenici od petog do osmog razredu u Doljevcu na nastavu došli sa maskama na licu. Da li je upotreba hirurških maski postala potreba ili trend među građanima ostaje da se vidi, ali apotekari ističu da imaju problema oko nabavke novih količina jer ih trenutno nema u nabavci.

Neke apoteke, prema našim saznanjima, nedavno su ostale bez maski, dok druge ne mogu da ih nabave jer ih nema u veleprodaji, ali činjenica je da, ukoliko danas uđete u apoteku, bilo državnu ili privatnu, nećete imati mnogo uspeha u potrazi za njima.

Niška apoteka u centru Doljevca trenutno nema zaštitne maske, a kako kažu samo tokom prethodna dva dana prodali su dve kutije ovo tražene robe. Ističu da je bila prava navala i da su prodali preko 200 komada u ponedeljak i utorak.

Apoteka „Neven“ u Malošištu takođe trenutno na stanju nema zaštitne maske, a kako kažu zaposleni vladalo je prethodne nedelje veliko interesovanje za kupovinu. Ističu da su rasprodali sve hirurške maske i da ih više nemaju na zalihama, a nema ih ni kod dobavljača.

Identična je i situacije u apoteci doljevačkog Doma zdravlja. Iz ove apoteke poručuju da ne znaju kada će ih opet imati na stanju, ali da su prethodnih dana građani kupovali po nekoliko komada zaštitnih maski. Kako kažu da bi se zaštitili od virusa.

Jedno je sigurno u apotekama nema maski, a proizvođači se žale da su odavno izbačeni sa domaćeg tržišta. Naime, domaći proizvođači ističu da su odavno izbačeni sa našeg tržišta zbog kineskih firmi, a da kapacitete i kvalitetne sirovine imaju. Proizvođači hirurških maski dodaju da mogu dnevno da proizvedu  oko 20.000  troslojnih hirurških maski, sa gotovo stopostotnim procentom zaštite. Ali, to nisu maske za višednevnu upotrebu koje su namenjene za korišćenje u vreme eventualne epidemije.

 M.Jovanović

Foto: 9.septembar Medical

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *