Dom zdravlja u Žitorađi dobio sredstva od Ministarstva pravde za nabavku rendgen aparata

Rešenjem Vlade dodelјena su sredstva po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), kojim je 500 miliona dinara raspodelјeno na 139 projekata od javnog interesa.

Ministarstvo pravde je i ove godine sprovelo šesti Javni konkurs za dodelu sredstava prikuplјenih po osnovu oportuniteta, dok je na svim dosadašnjim konkursima dodelјeno više od dve milijarde dinara za realizaciju projekata od javnog značaja.

U ovoj godini najviše sredstava izdvojeno je za oblast zdravstva. Doma zdravlja Žitorađa dobio je  novčana sredstva za nabavku rendgen aparata i unapređenje radiološke dijagnostike i za ovu namenu opredeljeno je 9.996.000 dinara.

Direktor ove zdravstvene ustanove Aleksandar Stanković kaže da je nabavka novog rendgen aparata od izuzetnog značaja za stanovnike opštine Žitorađa jer Dom zdravlja poseduje aparat star preko 40 godina, koji radi, ali da je nabavka materijala i delova za rad gotovo nemoguća misija jer se više ne proizvode. Takođe,  drugi aparat je u kvaru od 2012. godine, pa su pacijenti upućivani u Prokuplje.

  • Kupovinom novog aparata unapredićemo zadravstvenu zaštitu stanovništva naše opštine jer  više neće morati da idu u Dom zdravlja Prokuplje ili Opštu bolnicu kako bi izvršili snimanje na rendgen aparatu. Sve preglede vezane za radiološku dijagnostiku, nakon kupovine aparata, završavaće na jednom mestu- dodaje Stanković.

U razgovru je dodao  da se vakcinacija na teritoriji opštine Žitorađa odvija bez problema, da nakon obilaska mesnih zajednica i edukativne kampanje, sve više građana je odlučilo da se vakciniše. Trenutno imunizaciju stanovništva vrše kineskom Sinofarm vakcinom. On je podsetio građane da svakog dana od 7 do 14 sati u Domu zdravlja Žitorađa mogu da se vakcinišu pacijenti sa terminom koji su dobili preko Portala eUprave, a od 14 do 17 sati svi građani, bez prethodnog zakazivanja, mogu da prime cepivo. Takođe, mobilne ekipe ove zdravstvene ustanove su na terenu prema utvrđenom rasporedu po mesnim zajednicima i vakcinišu zainteresovane građane. Kaže da je zadovoljan odzivom.

Takođe, Domu zdravlja u Merošini, prema projektu, dodeljeno je 4.400.000 dinara za nabavku savremenog ultrazvučnog aparata za potrebe službe zdravstvene zaštite žena.

Domu za smeštaj i negu starih lica „Prokuplje“ iz Prokuplja namenjena su sredstva za nabavku specijalnog kombi vozila za prevoz osoba sa invaliditetom. Iznos projekta je 3.248.700 dinara.

Niški Dom zdravlja će, zahvaljujući novčanim sredstvima Ministarstva pravde unaprediti zdravstvenu zaštitu dece, posebno novorođenčadi, a iznos sredstava je 5.100.000 dinara.

Pored ostalih, sredstva su dobili Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlakˮ, KBC „dr Dragiša Mišović – Dedinjeˮ, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Institut za transfuziju krvi Srbije, brojne bolnice i domovi zdravlјa širom Srbije.

Među korisnicima sredstava je veliki broj škola, predškolskih ustanova, fakulteti, kao i manastir Žiča, Beogradska nadpiskupija, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara.

Realizacijom projekata biće omogućena bolјa zdravstvena zaštita građana, povećan kvalitet obrazovanja, pobolјšan sistem socijalne zaštite, kao i unapređen kulturni sadržaj.

Ministarstvo pravde će i ubuduće kroz javne konkurse za dodelu sredstava nastaviti da finansira projekte od javnog značaja.

M.Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *