Dozvoljene posete korisnicima Doma za stare u Doljevcu uz obavezno poštovanje propisanih mera

Nakon nekoliko meseci izolacije, zbog epidemije korona virusa dozvoljene su posete domovima za stare u našoj zemlji. Naime, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uputio je svim ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima instrukcije o načinu rada prilikom organizovanja poseta korisnicima, nakon što su posete ponovo dozvolјene zaklјučkom Kriznog štaba za sprečavanje zarazne bolesti kovid 19.

I doljevački Dom za odrasla stara i invalidna lica omogućiće rodbini i prijateljima svojih korisnika, da dolaze u posete, ali po utvrdjenim pravilima i uz pridržavanje svih propisanih mera, rekao je Radio Koprijanu direktor ove ustanove Dejan Radovanović. Instrukcije su iz Ministarstva za rad stigle danas, a zvanično na snazi su od subote 22. avgusta.

Prema instrukcijama, posete mogu biti organizovane svakim radnim danom od 10 do 18 sati u povolјnim vremenskim uslovima u dvorištu zgrade, a korisnik može da primi dve posete nedelјno. Posete moraju da budu unapred zakazane i da traju do 15 minuta. Sve vreme posete biće prisutni stručni radnici ustanove, napominje Radovanović.

Posetiocima će takodje, kako piše u dostavljenim instrukcijama, biti merena temperatura, a pored zaštitne maske, posetilac će morati da nosi i vizir i da drži distancu od dva metra od korisnika. Biće sprovedene i ostale epidemiološke mere kao što je dezinfekcija ruku i odeće, navodi se pored ostalog. –Nije dozvoljeno grljenje i ljubljenje i nije dozvoljeno da na okupu bude više od troje ljudi (jedan korisnik doma i najviše dva posetioca). Dezinfekcija prostora se vrši posle svaka posete. O svim posetama vrši se detaljna evidencija.

Inače, doljevački Dom za smeštaj starih i odraslih invalidnih lica trenutno ima oko 80 korisnika i na gornjoj je granici popunjenosti, napominje direktor Radovanović i dodaje da i pored toga što je procedura zbog epidemiološke situacije komplikovanija nego ranije, Dom vrši prijem novih korisnika, kada ima mesta, s tim što je, naglašava, sada potrebno da se budućem korisniku uradi PCR test na koronu i da on potpiše izjavu u kojoj prihvata da nakon prijema u Dom, ostane u dvonedeljnoj izolaciji.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *