Dr Ljubinka Stojković-Zimnica bez konzervansa i med od čalija za zdraviji život!

Povodom Svetskog dana zdrave hrane u Klisuri je održan Festival zdrave hrane. Organizatori manifestacije su MZ Klisura i Javna biblioteka u Doljevcu. Jedan od predavača na Festivalu bila je  i dr Ljubinka Stojković, specijalista opšte medicine, licencirani fitoterapeut i lekar apiterapeut, koja proučava i primenjuje u praksi med i medene proizvode u lecenju svojih pacijenata. Ona je prisutnima govorila  o zdravoj ishrani, pripremanju zdravih obroka i zimnice bez upotrebe veštačkih konzervansa.

  • Na današnjem Festivalu pred velikim brojem posetilaca govorila sam, pre svega, o zdravoj hrani, medu i medenoj apoteci, odnosno o čarolijama koje nam stvaraju pčelice. Tema, koja je najviše izvazvala interesovanja na današnjem predavanju, bila je priprema zimnice i hrane bez  bez aditiva i  konzervansa- rekla je u izjavi za radio Koprijan dr Ljubinka Stojković.

Ona je govorila o pravilnoj upotrebi meda, a prisutnima je predstavila i retku vrstu meda, koju proizvodi pčelar iz Čečine, od čalija.

  • Ova vrsta meda je jako retka. Reč je o biljci, čaliji, koja je gotovo zaboravljena. Čalija raste u šumi, na obodima šume i ima izuzetana blagotvorna svojstva.  Razni lekoviti sastojci u medu od čalija povoljno utiču na imunitet, a med je  božanstvenog ukusa i mogu slobodno reći da je ovaj proizvod kruna  medene terapije- istakla je dr Stojković.

Kada su u pitanju lekovite  biljke, koje se beru po kalendaru, na Seličevici  imamo mnogo lekovitog bilja, tako da ljudi mogu svakodnevno da odlaze i da beru , pogotovo sada u ovom jesenjem periodu, kaže fitoterapeut dr Ljubinka, i dodaje da sada ima  gloga i  trnjina, ali da je  i pravo vreme da se bere koren maslačka koji  je jako dobar za proces detoksikacije. Ona je na predavanju u okviru ove manifestacije govorila i o pripremi zimnice bez konzervansa i aditiva.

  • Pre svega, povrće, treba da bude zdravo, po mogućnosti organski gajeno ili iz bakine bašte. Suština pripreme zdrave zimnice je pasterizacija. Povrće se  dobro opere, tegle se  ispare i  zagreju u rerni.  U međuvremenu se priprema zimnica, bilo da je to barena paprika,ljutenica ili ajvar, slaže se u tegle i onda se to pasterizuje.

Ona je prisutnima prezentovala jednostavni postupak pasterizacije voća.

  • Vrlo je jednostavno. U sterilisane tegle poređate zrelo voće, nalijete vodu i dodate, po ukusu, kašiku ili dve meda. Sve se to pasterizuje, po dobro poznatom postupku domaćicama, u vreloj vodi- rekla je dr Stojković, vlasnica ordinacije Vizard u Nišu.

Na kraju predavanja bilo je i reči o pravilnoj i zdravoj ishrani, usvajanju zdravih navika i fizičkoj aktivnosti. Dr Ljubinka Stojković rekla je da veliki broj bolesti može se sprečiti ili efikasnije drži pod kontrolom  promenom životnih navika. Takođe, prezentovala je i upotrebu lekovitog bilja u lečenju i prevenciji mnogih bolesti.

M.Jovanović

3 thoughts on “Dr Ljubinka Stojković-Zimnica bez konzervansa i med od čalija za zdraviji život!”

    1. Sliku možete naći na brdu Kukumiga ,kao i niže Korvingrada. U pitanju je drvenasta biljka koja raste poput neke voćke ,ima trnje po sebi i plod koji liči na leteći tanjir,veličine novčića.Inače,čaj od ploda čalije je odličan lek protiv uporne dijareje .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *