Dr Stojković fito i apiterapeut: Čaj od islandskoj lišaja biljni antibiotik i najbolji saveznik protiv kašlja

Broj obolelih od gripa smanjuje se u celoj Srbiji, pa i u Nišu i okolini ističu nnadležni, međutim, ne ohrabruje činjenica da se deca u ponedeljak vraćaju u školske klupe i da povratak u školu može dovesti do povećanja broja obolelih. Takođe, toplo vreme prethodnih dana nije išlo na ruku virusu gripa. Međutim, prevencija i jačanje imuniteta je najbolji lek protiv ove virusne bolesti. Dr Ljubinka Stojković, lekar opšte medicine i licencirani fito i apiterapeut, kaže da čajevi u ovom periodu mogu izuzetno povoljno da utiču na naše zdravlje.

  • Biljni čajevi su niskokalorični, osvežavajući napitci koji imaju brojna lekovita svojstva. Nažalost setimo ih se tek kada smo bolesni. Čaj otklanja umor, okrepljuje, poboljšava koncentraciju, daje energiju, prevenira mnogobrojne bolesti, otklanja različite zdravstvene tegobe- ističe dr Stojković, fitoterapeut.

Kako dodaje, poznato je da su čajevi preteča lekova i da je Hipokrat ostavio zapise o četiri stotine lekovitih biljaka i njihovoj primeni u lečenju. Čuvena je izreka da čaj leti hladi, zimi greje, bolesne oporavlja, umorne okrepljuje i tužne umiruje.

  • U ovom periodu preporučujem konzumaciju rtanjskog čaja koji ima dosta eteričnih ulja u sebi, čaj od nane, a pogotovu od divlje nane i naravno čaj od majčine dušice. Posebno bih istakla čaj od islandskoj lišaja koji biljni antibiotik i najbolji saveznik protiv kašlja– kaže fitoterapeut dr Stojković.

Ovu biljku možete naći u prodavnicama zdrave hrane ali i kod raznih poznatih travara ili biljobera.

  • Ova biljka nalikuje na bronhije i ogranke pluća. On raste u prirodi na starom drveću, oronulim granama i nalikuje na buketiće, potpuno je sasušen i nije mahovina. Islanski lišaj pomaže da se pluća potpuno očiste i da čovek diše punim plućima- ističe dr Stojković, vlasnica privatne ordinacije Vizard u Nišu.

Priprema se jednostavno: jedan buketić stavi se u 200 ml proključale vode, zatim ključa 5 minuta, ostavi se poklopljeno 10 minuta, prohladi se i priprema se dva puta dnevno u svežem stanju i naravno zaslađen kašičicom meda.

Glavni sastojci lišaja su gorke materije i sluzi koji deluju tako da oblažu zaštitnim slojem nadraženu i oštećenu sluznicu.
Visok sadržaj polisaharida lihenina koji se nalazi u ovoj lekovitoj biljci odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što oblažu upaljenu sluznicu, deluju protiv upalno i smanjuju nadražaj na kašalj.
Usinska kiselina, koja je sastavni deo islandskog lišajaima izuzetna antibiotska svojstva i upravo zbog toga islandski lišaj se smatra vrednim prirodnim antibiotikom.
Na kraju doktorka Stojković ističe da se pacijent uvek treba posavetovati sa svojim lekarom i kad su pomoćna lekovita sredstva u pitanju.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *