Droga se iz gradskih sredina brzinom munje širi i na seoska područja

Rasprostranjenost upotrebe psihoaktivnih suptanci medju mladima i stalno snižavanje starosne granice uživalaca droga, već duže vreme zabrinjava i plaši javnost u našoj zemlji, naročito  roditelje tinejdžera.

Da ova pošast uzima sve više maha i da se droga iz gradskih sredina proširila i na seosko stanovništvo, potvrdjuje i podatak da su nedavno, prema našim saznanjima i u Doljevcu, u pojedinim napuštenim prostorima  pronadjeni tragovi upotrebe  psihoaktivnih supstanci.  Nas ovde naročito zabrinjava činjenca što se doljevački kraj nalazi na raskrsnici puteva i povoljno je tranzitno područje, čemu u prilog svedoči i nedavna zaplena na naplatnoj rampi u Doljevcu, kada je presečen lanac krijumčarenja marihuane sa područja Kosova i Metohije i oduzeto skoro deset kilograma ove droge.

Zbog ovakvih i sličnih slučajeva na teritoriji cele države, nadležne državne institucije od policije, Ministratva pravde, zdravlja, do Ministarstva prosvete, a u saradnji sa Komisijom za borbu protiv droga najavljuju nove mere i intenziviranje borbe protiv ovog zla, kaže u izjavi za radio Koprijan Milan Pekić  direktor Kancelarije za borbu protiv droga iz Beograda.-Svako od pobrojanih ministarstava ima obavezu da napravi plan aktivnosti iz svog domena, na kojima će se, uz koordinaciju sa novoformiranom Komisijom, raditi u narednom periodu. Ipak, ono oko čega se svi slažemo je da najbolje efekte može dati pre svega prevencija. Pritom ne mislim samo na prevenciju kod rizičnih grupa, već na sve nas, na celokupno stanovništvo, jer je droga globalni problem i kao takva, zahteva globalni odgovor, kaže naš sagovornik.

Kako zaključuje direktor Kancelarije za borbu protiv droge, bez obzira na sve napore državnih organa, prva karika u borbi protiv droge je, pre svega, porodica.-Svaki roditelj mora da prepozna ukoliko je njegovo dete u problemu. Znate,  veliki broj naših ljudi mnoge  probleme, a pre svega zavisnost od droge svoje dece, gura pod tepih zbog osude okoline. Takvim pristupom medjutim,  ne prilazi se problemu na pravilan način i on se ne rešava. Moramo pružati otvorenu pomoć i rešavati zavisnost od droge  u najranijem dobu, jer se samo tako možemo  efikasno izboriti sa tom opasnošću, zaključuje  Pekić.

Inače, prema poslednjem istraživanju Instituta  za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” uradjenom 2014. godine narkotike upotrebi, bar jednom u toku života, 8 posto poplacije starosti od 18 do 64 godine, i to 10,8 muškaraca i 5,2 odsto  žena. Većina korisnika su muškarci do 44 godine, a najčešće konzumirana droga je marihuana, koju je bar jednom u životu konzumiralo 7,7 odsto punoletnih ispitanika. –Problem sa rasprostranjenošću upotrebe marihuane je taj što se ona vrlo lako nažalost može nabaviti, pa i uzgajati na našim prostorima, s obzirom na povoljne klimatske uslove, ističe Pekić.To što smo po učestalosti upotrebe droga ispod proseka zemalja EU, slaba je uteha ako se isto tako zna da je poslednjih godina prisutan trend širenja ove pošasti iz gradova u sela.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *