Dveri kritikuju rebalans budžeta

Nenad Stoiljković za govornicom
Nenad Stoiljković za govornicom

Opštinski odbor „Dveri“ u Doljevcu izdao je saopštenje za javnost posle održane V sednice SO Doljevac, a u vezi prvog rebalansa budžeta za 2017 godinu.  U saopštenju se kaže da se ogromna sredstva izdvajaju za izgradnju i dogradnju akva parka, a skoro čitava teritorija opštine u 21. veku nema rešen problem vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda. Saopštenje koje je potpisao odbornik Dveri u lokalnom parlamentu Nenad Stoiljković prenosimo u celosti:

U oblasti vodosnabdevanja situacija je najkritičnija a najugroženija sela su Belotinac, Čapljinac i Malošište, čije podzemne vode direktno zagađuje sliv sa Niške deponije, mada je i u preostalim selima situacija je katastrofalna, daleko od zadovoljavajuće.

U oblasti izgradnje kanalizacionih mreža, situacija je katastrofalna. Pre deset godina započete mreže nikada nisu dovršene niti stavljene u funkciju  a nove ne treba ni pominjati jer čelnici opštine Doljevac nijedan jedini dinar nisu usmerile za te namene i ka rešavanju najosnovnijih potreba naših građana.

Simptomatično je i to što je za razvoj poljoprivrede u poljoprivrednoj opštini Doljevac nije izdvojen nijedan jedini dinar za subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Da stvari budu još crnje, čak i novac koji republika daje opštini, naši čelnici troše ,,na čudan način,,. Jedan od primera jeste i postavljanje balon sale u Malošištu koja je započeta pre više od 10 godina i za koju je dobijeno više desetina miliona dinara.Balon sala naravno nije završena a para nema.

Još za mnoge probleme građana u svim naseljima doljevačke opštine koje bi trebalo rešavati ne postoje sredstva u opštinskom budžetu za 2017.Godinu. Ali zato postoje sredstva za mnogo manje bitne stvari, kao na primer 65 miliona za kopanje još jednog bazena u akva parku za čiju izgradnju je u 2016.god. utrošeno više od 300 miliona a opština zadužena kreditom.

Nenad Stoiljković odbornik Dveri je na navodne  nelogičnosti u pravljenju budžeta ukazao na poslednjoj sednici SO Doljevac ,kroz amandmane koje je podneo i na taj način kako se navodi iskoristio  sve zakonske mogućnosti da se budžet koliko toliko vrati u “normalu” za običnog čoveka.

Amandmani su se odnosili upravo na rešavanje ovih gorućih problema, koji najviše pogađaju građane doljevačke opštine, na izdvajanje sredstava za vodosnabdevanje, kanalizacionih mreža, subvencija za poljoprivredu, kao i za smanjenje sredstava za kopanje još jednog bazena u akva parku.

Postavlja se pitanje zašto su vladajućoj SNS u Doljevcu smetali amandmani odbornika DVERI Nenada Stojiljkovića? Da li vladajuća SNS smatra da je izgradnja još jednog bazena važnija od zdrave pijaće vode, od izgradnje kanalizacionih mreža, od davanja subvencija za podizanje voćnih zasada, plastenika, nabavku poljoprivrednih mašina itd.?Da li vladajuća SNS u Doljevcu misli da građani mogu da piju zdravu vodu iz tog bazena kojeg oni misle da kopaju, ili da taj bazen može da služi umesto kanalizacije?

U svom saopštenju Dveri zaključuju da je  vladajuća SNS u Doljevcu glasanjem protiv amandmana  odbornika  Stojiljkovića, nije glasala samo protiv njegovih amandmana, već je glasala i protiv same sebe, glasala je protiv građana opštine Doljevac, glasala je protiv dece koja odrastaju u doljevačkoj opštini i imaju pravo na zdravije uslove za odrastanje.

Na kraju saopštenja u ovom pokretu kaže da je opština Doljevac područje sa najvećim procentom bubrežnih bolesnika a kao direktan uzrok je nezdrava voda za piće.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *