Dveri: Rad u Leoniju je kršenje Ustavom garantovanih prava građana

govor skupstina
Nenad Stoiljkovic za govornicom

Posle osme sednice SO Doljevac , koja je održana u utorak 10. oktobra, a povodom usvajnaja Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, saopštenjem se oglasio odbornik „Dveri“ Nenad Stoiljković. Kako je istakao u saopštenju po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja u opštini Doljevac kod poznatog poslodavca, firme „LEONI“, građani Doljevca će više milionskim sredstvima iz budžeta nastaviti da plaćaju svoju diskriminaciju i ponižavanje.

Kako je objasnio Stoiljković  pored subvencija koje Republika Srbija daje Leoniju, opština Doljevac na više načina poklanja novac građana istoj kompaniji „Leoni“ i to:

  • davanjam besplatnog zemljišta
  • učestvovanjem u izgradnji komunalne infrastrukture (struja, pristupni putevi, itd.)
  • izdvajanjem desetina miliona dinara po Lokalnom akcionom planu za subveniju zapošljavanjau kompaniji „Leoni“

Lica sa teritorije opštine Doljevac, po akcionom planu zapošljavanja, nemaju nikakva primanja za svoj rad u kompaniji najmanje dva (pa i tri) meseca. Ako nema primanja i plata, nema ni uplata u budžetu po osnovu poreza i doprinosa. Na taj način se oštećuje budžet opštine Doljevac, ali i Republike Srbije, istakao je Nenad Stoiljković u obraćanju medijima.

Pored svega ovog, gde se novac građana Doljevca poklanja, povređuje se i Ustavom garantovano pravo građana Republike Srbije, pa i opštine Doljevac, na ravnopravnost svih građana Srbije i pravo na rad i zapošljavanje pod jednakim uslovima svih građana Srbije.

Stoiljković još tvrdi da radnici sa prebivalištem iz opština koje nemaju ovakav akcioni plan zapošljavanja i koji se zapošljavaju u kompaniju Leoni istog dana kad i radnici iz Doljevca, primaju platu od prvog dana, bez ponižavajućeg neplaćenog rada od dva(pa i tri) meseca.

Pored toga radnicima iz Doljevca pre isteka godinu dana rada u kompaniji Leoni,raskidaju  se ugovori o radu sa obrazloženjem restruktuiranja i smanjenog obima posla, a posle nekoliko dana opet se upošljavaju drugi radnici.

Odbornik Dveri Nenad Stoiljković još kaže i pita se dali su građani opštine Doljevac toliko nesposobni da neko treba da ih ponižava neplaćenim radom ili se radi o zloupotrebi i poklanjanju novca iz budžeta? Sigurni smo da ovo prvo nije u pitanju, konstatuje Stoiljković.

Stoiljković je na sednici  zatražio dopunu amandmana sa zahtevom ocene  ustavnosti Akcionog plana zapošljavanja na teritoriji opštine Doljevac kod poznatog poslodavca ,,Leoni,, i posledica koje proizilaze iz Akcionog plana zapošljavanja na radnike sa teritorije opštine Doljevac.

Na kraju ovog saopštenja kaže se da je vlast u Doljevcu, koju trenutno vrši SNS, još jednom  pokazala da joj ni Ustav Republike Srbije ne znači ništa jer su predlozi odbijeni.

Srpski pokret Dveri će u narednom periodu u okviru zakonskih mogućnosti i poslanika u Skupštini Srbije pokušati da se izbori za poštovanje Ustavom garantovanih prava građana koja su u Doljevcu očigledno pogažena, zaključuje na kraju odbornik Dveri u SO Doljevac Nenad Stoiljković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *