Eko Koprijan povodom Nacionalnog dana bez duvana: Pušenjem cigareta pred decom dajete im loš primer

Pod sloganom “Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija” danas se obeležava Nacionalni dan bez duvana. Povodom obeležavanja ovog dana na inicijativu Udruženja Eko Koprijan, deo nastave na časovima biologije bio je danas posvećen ovom pitanju, kroz performanse, izradu panoa i razgovor sa učenicima o štetnosti ove navike, rekla je Radio Koprijanu, profesorka biologije i članica Udruženja Eko Koprijan Suzana Perić. Zabrinjava to, kaže, što veliki broj roditelja puši cigarete pred svojom decom i u prostorijama gde svi članovi porodice borave, čime im daju loš primer.

Inače, poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2017. godine, pokazuje  da bar jedan od 10 učenika puši cigarete (11%), devojčice češće nego dečaci, dok je oko trećina učenika probala cigarete. Istraživanje je inače uradjeno medju učenicima sedmog i osmog razreda i prve godine srednje škole.

Ovi podaci govore takodje da je 58,9% učenika izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, 58,3% u zatvorenim javnim mestima, a 62,1% na otvorenim javnim prostorima. Većina pušača medju maloletnicima cigarete nesmetano kupuje u prodavnicama i na trafikama.

Ipak, ohrabruje to što se izmedju dva istraživanja smanjio broj pušača medju maloletnicima sa 12,8 odsto na 11 procenata.  Smanjen je i broj učenika koji su probali duvan, dok je u porastu  broj mladih koji smatraju da je pušenje štetno za zdravlje.

Inače, u Srbiji 38% odraslog stanovništva svakodnevno ili povremeno puši i nema značajnijih promena u procentu pušača u periodu 2010–2016. godina. Najveći procenat pušača (41%) je među stanovništvom starosti 45–59 godina kao i među nezaposlenima (44%). Ipak, skoro svaki drugi pušač ima želju da prestane da puši.

Prema istom izvoru podataka veliki procenat stanovništva (79%) zalaže se za zabranu pušenja na dečjim igralištima, kao i za zabranu pušenja u kolima gde su prisutne maloletne osobe.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *