EU donirala 800.000 maski, stiglo i 200.000 skafandera koje je Srbija kupila

U Beograd je sleteo avion čiji je let plaćen sredstvima Evropske unije (EU), ali i u kome je najveći deo medicnske opreme donirala upravo Unija. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je precizirao da je avionom dopremljeno, između ostalog, 800.000 zaštitnih maski koje je EU kupila Srbiji.

“Mi smo odgovorili na zahtev Srbije za pomoć, svim srcem smo krenuli u to da pomognemo u nabavci i isporuci materijala koji je neophodan prvenstveno bolnicama i lekarima”, rekao je Fabrici.

Ovo je 11 let koji finansira Unija, a biće ih ukupno 15, dodao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU kupila i 100 kontejnera za trijažu, koji su instalirani u 15 bolnica i ustanova širom Srbije.

On je izrazio podršku naporima koje Srbija ulaže i to ne samo naporima vlasti, već i lekarima, policiji i ostalima koji se bore protiv koronavirusa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se zahvalila Delegaciji EU u Srbiji i Semu Fabriciju, kao i članicama Unije, zbog donacije novca ne samo za let već i za najveći deo medicinske opreme.

“To su zaštitne medicinske maske, beskontaktni toplomeri. Na letu se takođe nalazi nešto manje od 200.000 skafandera koje smo kupili za zdravstvene radnike i ljude koji rade u gerontološkim centrima i ostalim ugroženim ustanovama”, rekla je premijerka.

Ona se zahvalila i ministarki Jadranki Joksimović čiji je tim sarađivao sa EU u organizovanju pomoći, kao i za dogovor da 93 miliona evra opredeljenih sredstava IPA bude preusmereno na hitnu medicinsku pomoć i za 78 miliona evra podrške za oporavak Srbije.

Brnabić je rekla da se očekuje dopremanje dodatnih trijažnih kontejnera od strane EU, kao i mašina za kiseonik i respiratora.

“Stojimo zajedno sa EU i pred ovim izazovima. Ovo je 11 od ukupno 15 aviona za koje transport plaća Unija. U zavisnosti od aviona, transport iz Kine do Srbije košta između 400.000 i pola miliona evra”, navela je ona.

Premijerka je dodala da je uputila pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju da se uzme u razmatranje da zajedno sa UN bude još dodatnih aviona.

Izvor: Tanjug / Zoran Žestić/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *