Fizičko u doba korone u doljevačkoj školi

Obavljanje mnogih školskih aktivnosti zbog aktuelne pandemije virusa korona je otežano, naročito na času fizičkog vaspitanja. Ipak, i u ovakvim uslovima moguće je uz poštovanje svih propisanih mera, posvetiti pažnju i fizičkim aktivnostima, čemu u prilog svedoči i jutrošnji čas fizičkog na igralištu u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, koji je držao profesor Mikica Momirović.

Pod maskama i na distanci, učenici petog razreda tokom celog ovog meseca vežbaće razne atletske discipline. – Deca se privikavaju na ovakav način rada, koji jeste otežan, ali moguće je raditi i u ovim uslovima, potrebno je samo da budemo malo više uporni u tome, mada ipak svi čekamo da se vrati ono staro vreme. Inače, mogu reći da su učenici solidni u tehnici trčanja, koju upravo učimo, razgibani su, radili smo i vežbe oblikovanja i zainteresovani su za rad, napominje profesor Momirović.

Inače, prema preporukama nadležnih na fizičkom u školi za sada nema kolektivnog sporta. Nastavu fizičkog vaspitanja treba, ističu, organizovati na otvorenom kada god je to moguće i realizaciju nastavnog programa organizovati tako da se izbegne bliski kontakt odnosno održi fizička distanca od najmanje dva metra u svim pravcima, navodi se u Uputstvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih, za osnovne i srednje škole.

Akcenat treba, u ovakvim uslovima biti stavljen na bezbedne i zabavne aktivnosti napolju, koje promovišu celoživotni fitnes, relaksaciju od stresa i zdravu ishranu odnosno dase deca na fizičkom bave individualnim aktivnostima, različitim vrstama vežbanja, plesom bez fizičkih kontakata, gimnastikom, trčanjem, orijentiringom.

Ukoliko se časovi organizuju u sali za fizičko treba obezbediti nastavni program koji će omogućiti održavanje fizičke distance.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *