Gotovo svi roditelji u doljevačkom kraju se izjasnili da deca pohadjaju nastavu u školi, nije traženo potpisivanje izjave o ogradjivanju škole od odgovornosti od zaraze

Negodovanje, pa i uznemirenje kod pojedinih roditelja djaka izazvala je ovih dana informacija koja se pojavila u medijima, da su pojedine škole tražile da roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici dece prilikom izjašnjavanja o tome da li žele da dete nastavu pohadja u školi ili onlajn, potpišu i izjavu da ukoliko se odluče dete ide u školu, ta obrazovna ustanova ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko do širenja zaraze covid19 medju djacima dodje. U tekstu te izjave stoji da  “Roditelji/drugi zakonski zastupnici imaju pravo i obavezu da se izjasne o tome da li će u postojećim epidemiološkim uslovima dozvoliti da njihovo dete pohađa neposrednu nastavu u školi (čime se prihvata rizik od eventualnog zaražavanja deteta, pošto škola nema uslova da u neposrednoj nastavi garantuje odsustvo svakog rizika od zaražavanja) ili će se opredeliti za učenje na daljinu, putem TV časova na javnom medijskom servisu RTS (bez rizika od zaražavanja)”.

Jasno je da će svi đaci koji budu išli na redovnu nastavu, čak i ukoliko se preduzimaju sve propisane mere, biti u riziku, čega je svaki roditelj svestan. Medjutim, postavlja se pitanje da li je u redu da škole traže potpisivanja ovakve izjave, kao i da li time skidaju sa sebe odgovornost, čak i u situaciji kada možda ne preduzmu sve propisane epidemiološke mere.

U doljevačkoj OŠ „Vuk Karadžić“ kako su nam rekli pojedini roditelji djaka prvaka, koji su danas imali roditeljski sastanak sa učiteljima, njima nije traženo potpisivanje ovakve ili bilo kakve druge izjave slične ovoj, već je samo zatraženo izjašnjenje, odnosno uradjena anketa, o tome da li će dete ići u školu ili pratiti nastavu od kuće, kako bi se, do početka nove školske godine, mogao isplanirati rad u zavisnosti od broja djaka koji se opredele za jednu ili drugu opciju.

Roditeljima je takodje rečeno da će doljevačka deca od prvog do četvrtog razreda nastavu pohadjati u novoj školskoj zgradi u Doljevcu pored vrtića „Lane“, a da je prvi školski dan za djake prvake u opštini, kao i za petake ponedeljak 31.avgust. Taj dan predvidjen je za upoznavanje sa učiteljima, odnosno razrednim starešinama i preciziranje dogovora u vezi neophodnih epidemioloških mera tokom boravka na nastavi. Ostali djaci u školu će, standardno 1.septembra, što je ove godine utorak.

Inače, prema rečima nadležnih ogromna većina roditelja djaka u našoj opštini opredelila se da decu ipak pošalje u školu. Zahtevi da se nastava prati onlajn su sporadični i prema trenutnim podacima, svega nekoliko roditelja izjasnio se da ne želi da dete pošalje u školu, zbog epidemije koronavirusa.

Podsetimo, roditelji kako osnovaca, tako i srednjoškolaca, mogu da biraju da li će njihova deca ići na redovnu nastavu ili će je pratiti onlajn. Za đake od prvog do četvrtog razreda biće organizovana svakodnevna redovna nastava, dok će učenici od petog do osmog razreda ići naizmenično u školu (jedan dan na nastavu, drugi onlajn od kuće). Kada su gimnazijalci u pitanju, oni će se školovati po sistemu “nedelju dana u školi, nedelju dana kod kuće”.

 

J.K.

One thought on “Gotovo svi roditelji u doljevačkom kraju se izjasnili da deca pohadjaju nastavu u školi, nije traženo potpisivanje izjave o ogradjivanju škole od odgovornosti od zaraze”

  1. To se narodski kaze ” NIJE ŠIJA NEGO VRAT ” , LAŽ , STAVLJANJE BILO KAKVOG PARAGRAFA OD STRANE RODITELJA JE SKIDANJE ODGOVORNOSTI OD STRANE SKOLE .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *