Grip kuca na vrata!

vakcinacija
ilustracija

Iz doljevačkog Doma zdravlja napominju da grip samo što nije zakucao na vrata. Lekari napominju  da se prvi slučajevi obolevanja od gripa očekuju krajem ovog meseca, kao i da će u opticaju biti dva soja virusa tipa A – H1N1 i H3N2, kao i jedan soj tipa B. To nije novina i podsećaju da isti sojevi virusa su i u ovogodišnjoj vakcini protiv gripa. Ko nije, već bi trebalo da razmisli o vakcinaciji, a građani koji spadaju u takozvane rizične grupe – deca, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, trebalo bi da se obavezno vakcinišu, kaže za radio Koprijan, Vesna Marjanović, glavna sestra ove zdravstvene ustanove.

Kako ističu iz Doma zdravlja u Doljevcu ove sezone, prema informacijama koje su dobili od nadležnih službi, očekuje se da soj virusa gripa H3N2 bude dominanatan,  a na osnovu iskustva sa južne hemisfere iz prethodnih meseci. I napominju da je vakcina najbolja prventiva protiv gripa pogotovu kada su u pitanju ugrožene grupe pacijenata.

U Srbiji se trenutno beleži masovno obolevanja od bolesti koje su slične gripu i respiratorne infekcije. Najviše obolelih je među decom uzrasta do četiri godine.

Prema rečima glavne sestre Doma zdravlja u Doljevcu, Vesne Marjanović, ove nedelje je povećan broj pacijenata koji se javljaju svom izabranom lekaru zbog različitih infekcija respiratorih organa.

  • Prethodne nedelje imali smo 211 pacijenta sa bolestima sličnim gripu, a pre dve nedelje  197 pacijenata se je javilo lekaru zbog sličnih simptoma,. Mi vodimo evidenciju i ona ukazuje je da je primento povećanje broja obolelih od bolesti sličnih grupa, ali za sada grip još uvek nije  zabaležen u Doljevcu. – rekla je vesna marjanović u izjavi za naš radio.

U Evropi su se već pojavili prvi slučajevi obolevanja od gripa, a ovaj virus u Srbiji bi mogao da “dođe” do Nove godine, s tim da se, prema rečima stručnjaka, njegov vrhunac očekuje tek početkom februara kada deca krenu u drugo polugodište.

Kako ističu iz  Doma zdravlja vakcina daje relativno dobru zaštitu protiv gripa i pozivaju hronične pacijente da iskoriste mogućnost  i vakcinu dobiju besplatno.

  • Doljevački Dom zdravlja ove godine dobio je 450 doza vakcine protiv ovosezonskog gripa, odziv pacijenata je bio dobar i ostala je još 41 doza cepiva.- kazala je Marjanovićeva.

Ona je podsetila  da pravo na besplatnu dozu vakcine imaju deca, stariji od 65 godina i hronični bolesnici. A kako bi se  stvorio imunitet, neophodno je da prođu dve nedelje od vakcinacije i pozvala još jednom pacijente da ukoliko se odluče, sa uputom od izabranog lekara, cepivo mogu da prime  u Doljevcu.

Lekari još dodaju da ne bi  trebalo da paničimo kada grip stigne u Srbiju, kao što posle vakcinisanja ne bi trebalo govoriti ljudima da su 100 odsto zaštićeni.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *