I tokom vikenda vakcinacija u Domu zdravlja Doljevac

Doljevački Dom zdravlja i dalje sprovodi vakcinaciiju protiv korona virusa i svi građani, koji to žele, mogu bez zakazivanja da dođu i izvrše imunizaciju. Na raspolaganju su im tri različita cepiva.  Mobilne ekipe posetile su sva sela naše opštine, a kako kažu najveće interesovanje bilo je u Rusni. Dodaju da predsednici mesnih zajednica prave spiskove zainteresovanih lica, dostavljaju ih Domu zdravlja, timu za vakcinaciju, a zatim prema rasporedu medicinske ekipe izlaze na teren. Kako ističu ekipe su sprovele i organizovanu vakcinaciju u fabrici Leoni u Malošištu.

Građani mogu da se prijave i preko eUprave, a onda će o terminu vakcinacije i tačnom vremenu dobiti sms poruku.

Doljevački Dom zdravlja svakog dana od 9 do 19 sati sprovodi imunizaciju zainteresovanih građana, a takođe rade i vikendom u pomenutom radnom vremenu. Podsetimo još jednom, građanima su na raspolaganju Sinofarm, Sputnjik i Fajzer vakcine.

Lekari ove zdravstvene ustanove dodaju da je vakcinacija  jednostavna preventivna zdravstvena mera koja na bezbedan i efektivan način sprečava pojavu bolesti i čuva živote lјudi. Cilј vakcinacije je da se razvije otpornost na bolest slična onoj koja se stiče nakon dolaska u kontakt sa njenim uzročnikom, odnosno nakon prirodne infekcije.
Od presudnog je značaja da se što veći broj lјudi zaštiti vakcinom kako bi, zajedno sa onima koji su nakon preležane bolesti COVID-19 stekli prirodni imunitet, stvorili i kolektivni imunitet.

Ističu da je nivo kolektivnog imuniteta potreban da bi se neka bolest uspešno eliminisala ili kontrolisala zavisi od epidemioloških karakteristika svake pojedinačne infekcije. Prema do sada uočenim epidemiološkim karakteristikama bolesti COVID-19, očekuje se da bi kolektivni imunitet od oko 80% bio dovolјan za uspešnu kontrolu pandemije korona virusa. To ne znači da će virus i bolest nestati, ali se očekuje smanjenje učestalosti obolevanja, sporadično javlјanje ili sezonski karakter.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *