Dan Javne biblioteke u Doljevcu, Ljubivoje Ršumović specijalni gost

bibl1
Zgrada Javne biblioteke

Javna biblioteka u Doljevcu  obeležiće, u petak 31. marta, značajan dogadjaj – 48 godina postojanja. Tim povodom biće organizovan niz kulturnih dešavanja, u kojima će učestvovati veliki broj dece, jer je akcenat stavljen na približavanje knjige mladjoj populaciji, a specijalni gost biblioteke biće  proslavljeni pesnik za decu, Ljubivoje Ršumović.

bibl4
Bogi Mitić, direktor Javne biblioteke u Doljevcu

-Program počinje u 10. časova, performansom za decu, a nakon toga najmladji će se družiti sa Ljubivojem Ršumovićem, koji je specijalni gost biblioteke, kaže za radio Koprijan Bogi Mitić, direktor doljevačke Javne biblioteke. –Biće podeljene besplatne članske karte svima koji ih budu želeli, organizovano je razgledanje  nedavno uredjenog dečjeg odeljenja, a biće otvorena i izložba fotografija pod nazivom „Stradanje dece u velikom ratu“, koju priredjuje Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Nišavskog okruga, dodaje Mitić. Isto tako, biće dodeljene nagrade za najbolje literarne i likovne radove na temu  „Volim da čitam i nemam brigu, jer  volim knjigu“. Svečana sednica počinje  od 12 časova. Program se završava projekcijom dokumentarnog filma „Stradanje dece u velikom ratu“.

Sada već davne 1969. postavljeni su temelji bibliotečke delatnosti u opštini Doljevac. Naime, 31.marta te godine, u knjigu inventara biblioteke upisano je prvo štivo, pa se upravo taj datum obeležava kao dan  ustanove. Zanimljivo je reći i to da su se prve prostorije biblioteke, te 1969.godine, nalazile u policijskoj stanici u Doljevcu, pa ukoliko je neko želeo da dodje do dobre knjige, po nju je morao u policiju. Sa uvećenjem književnog fonda, javila se i potreba za novim prostorijama, pa je biblioteka preseljena u školu, a od 1979. nalazi se u Domu kulture u Doljevcu. Sa promenom lokacija menjalo se i njeno ime. Osnovana je kao Opštinska matična biblioteka, nakon toga bila je Narodna, a sada je Javna biblioteka.

bibl2
Kutak za najmladje

Sadašnji književni fond biblioteke broji preko 40. 000 naslova, ističe naš sagovornik, a samo u toku prošle godine obezbedjeno je 1.500 novih knjiga. Prostorije u kojima se nalazi ovo književno blago,  postale su premale su za književni fond koji se stalno uvećava, pa je u planu proširenja i tog prostora. Javna biblioteka, dodajmo i to,  uveliko renovira i dogradjuje ostale  prostorije, koje će za nekoliko meseci imati sasvim novo ruho. Ujedno, prate se i moderni trendovi u bibliotečkoj delatnosti, poput  savremene obrade književnog fonda i njegove digitalizacije, na čemu se uveliko radi,  zaključuje Bogi Mitić direktor ove ustanove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *