Javni poziv za jačanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou produžen do 23. oktobra

Javni poziv pod sloganom „Da ravnopravnost postane stvarnost“ , a koji je oglasila Vlada Švajcarske, produžava se do 23. oktobra 2020.god. i ima za cilj institucionalno jačanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost. Javni poziv se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Pravo učešća na javnom pozivu ima 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije i regiona Južne i Istočne Srbije.

Vlada Švajcarske će kroz ovaj poziv sa 100.000 evra podržati do 30 lokalnih samouprava u osnaživanju mehanizama koji doprinose promociji i zagovaranju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama.

Program Swiss PRO produžava do 23. oktobra 2020. godine rok za prijave na javni poziv za podršku lokalnim samoupravama u osnaživanju mehanizama za rodnu ravnopravnost. 

Lokalne samouprave će biti podržane sa do 3.300 evra po projektu koji za cilj ima povećanje učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici u oblasti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, zdravlja žena, ekonomskog osnaživanja, položaja žena na selu, kao i pripadnica ranjivih grupa. Aktivnosti mogu biti usmerene i na unapređenje kompetencija lokalnih mehanizama, kao i promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Program posebno ohrabruje uspostavljanje međuopštinske i međuinstitucionalne saradnje, a dodatno će biti vrednovani i projekti identifikovani u lokalnim akcionim planovima za rodnu ravnopravnost.

Sve informacije o javnom pozivu, dokumentacija za prijavljivanje i odgovori na sva pristigla pitanja u vezi sa pozivom dostupni su na internet stranici programa Swiss PRO, kao i snimak informativne sesije koja je održana putem interneta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *