Još pet zlatnih odličja za kuvara Momčila Stevanovića iz Čečine!

Na Međunarodnom Gastro-turističkom festivalu u Nišu, koji je održan 15. i 16.juna, kuvar Momčilo Stevanović iz Čečine osvojio je pet zlatnih medalja. Da se  istakao svojim kulinarskim umećem, govori i činjenica, da je učestvovalo preko 700 takmičara iz 24 zemlje, koji su se nadmetali u pripremanju jela nacionalne kuhinje na tradicionalan i moderan način, riblje čorbe, ribljeg parpikaša i jela od ribe, pripremanje roštilja, pice, slanih i slatkih pita, torti i kolača.

Pored takmičara iz Srbije, svoja nacionalna jela pripremali su i  timovi iz Italije, Rumunije, Turske, Izraela, Engleske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Švajcarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Portugalije…

Rad takmičara ocenjivali su  sudijski timovi sastavljeni od svetski priznatih majstora kulinarstva koji su  odlučivali o pobedniku manifestacije, ekipnim i pojedinačnim pobednicima u svim kategorijama. Brojne pohvale i simpatije osvojio je i ovdašnji kuvar Momčilo, koji za sada, niže samo prva mesta gde god da se pojavi.

On je osvojio zlatna odličja za pripremanje jela nacionalne kuhinje, spremanje jela na moderan način, slatke i slane pite, ali izvrsno umeće pokazao je i u pripremanju riblje čorbe i već tradicionalno za jela sa roštilja.

  • Ovog puta odabrao sam da našu nacionalnu kuhinju predstavim spremanjem slavske trpeze. To su naša tradicionalna jela, a mi na jugu zemlje veliku pažnju poklanjamo slavskoj trpezi. Spremao sam pite, pasulj, punjene paprike i sarme, ali i razna predjela i na kraju naravno i poslastice. U ovoj kategoriji osvojio sam maksimalni broj poena i naravno prvo mesto i zlatnu medalju.- kaže u izjavi za radio Koprijan Momčilo Stevanović.

U spremanju jela na moderan način pripremao je pileće grudi sa grilovanom paprikom, kukuruzom šećercem i kuvanim pasuljem sa prelivom od malina.

  • U ovoj kategoriji predsednik žirija je bio Saša Mišić. Sve reči hvale i pohvale dao je ovaj eminentni kuvar za moj rad,  a meni najbitnije je što mi je rekao da imam sve moguće manire za njegovog ozbiljnog konkurenta i budećeg velikog kuvara. – ističe zlatni kuvar.

    Jelo na moderan način koje je Momčilo donelo zlatnu medalju i lavinu pozitivnih kritika

Zlato je Momčilo Stevanović osvojio i u spremanju slatkih i slanih pita, riblje čorbe i jela sa roštilja.

  • Iskreno, nisam se nadao prvom mestu u spremanju slatkih i slanih pita, jer je konkurencija bila velika i takmičio sam se sa već istaknutim kuvarima, ali i glavnim kuvarima eminentnih restorana i hotela. Tako da mi je osvojeno zlato u ovoj kategoriji veliko izneneđanje, ali i dokaz da napredujem u razvoju svojih kulinarskih sposobnosti. Što se tiče jela sa roštilja, nekako sam već imao predosećaj da ću pobetiti, jer sam više puta u ovoj kategoriji osvajao zlato , tako da mi to osvojeno prvo mesto nije iznenađenje.  – sa ponosom ističe kuvar iz Čečine.

On dodaje da je prilikom pripremanja riblje čorbe koristio recept star oko 20 godina, sa nekim svojim izmenama, i da je očekivao prvo mesto što se na kraju i dogodilo.

  • U pripremi za takmičenja ne koristim recepte iz knjiga ili sa interneta. Pre svega mislim na pripremanje jela na moderan način. Veliku podršku i savete imam od strane moje bivše profesorke iz škole Anice Dimitrijević. Pre takmičenja, kada imam neku ideju i zamisao kako treba da pripremim jelo, ja se sa njom konsultujem i ovom prilikom joj se zahvaljujem na podršci i saradnji. Tako da su sva jela koje pripremam u ovoj kategoriji originalna i produkt moje kulinarske mašte. – kaže Momčilo Stevanović.

On dodaje na kraju, da planira da se prijavi za  takmičenje u pripremanju riblje čorbe na predstojećim „Ribljim čarolijama“ u Klisuri, ali i da mu tek predstoje kulinarski okršaji u Italiji, Bugarskoj i u Makedoniji u  Ohridu. Ali pre njih, planira i da se oproba na takmičenju u Leskovcu.

M.Jovanović/(Foto: Momčilo Stevanović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *