Kakav vazduh udišemo ovih dana?

Gotovo svakog jutra i večeri u ovom delu zemlje prisutna je gusta magla, koja u kombinaciji sa velikim zagadjenjem vazduha pravi velik probleme osetljivim grupama stanovnika. Zagadjenje vazduha tema je koja se svake zime ponovo aktuelizuje bez najava da će uskoro biti pronadjeno rešenje za taj problem. Niš je jedan od gradova gde se beleže visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu i ove zime, a s obzirom na blizinu ovog grada, ni mi nismo imuni na to, iako ne postoje pouzdani podaci za naš kraj, jer nema mernih stanica koje bi potvrdile ili demantovale tu priču.

Ipak, ono što osećaju mnogi naši stanovnici ovih dana je da se otežano diše naročito u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, da se u vazduhu oseća miris čadji, te ne čude saveti zdravstvenih radnika da se pri ovakvim vremenskim uslovima što manje boravi napolju. Ipak, to je mnogo lakše reći nego uraditi, pa svakom ostaje da se snalazi kako zna i ume, a maske izgleda  postaju neophodnost čak i u ovoj prilici.

Inače, indeks zagađenosti, odnosno nivo PM 2.5 čestica je ovog jutra u Nišu bio čak 158, a da bi vazduh bio okarakterisan kao nezagađen nivo ovih čestica ne bi trebalo da prelazi 50. Vazduh je označen kao nezdrav, a usled toga kod svih građana mogu da se jave posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama, upozoravaju stručnjaci.

Razloga za ovakvo stanje ima više, kažu dobri poznavaoci prilika, a jedan od njih je pored zagadjenja koje dolazi ih termoelektrana i veliki broj individualnih ložišta tokom zime, naročito onih koja koriste ugalj i to onaj najnekvalitetniji, a najjeftiniji, poput lignita.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *