Kampanja “Veži pojas, ne prekidaj život” završena, ali pojačana kontrola saobraćaja ostaje na snazi, najavljuju iz policije

Kampanja „Veži pojas, ne prekidaj život“ tokom protekle dve nedelje realizovana je i na teritoriji opštine Doljevac u saradnji Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti  saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac, MUP-a RS i Agencije za bezbednost saobraćaja RS, s ciljem da se vozačima još jednom ukaže na potrebu korišćenja sigurnosnog pojasa. Naime, ukoliko se pojas pravilno koristi rizik od smrtnog stradanja vozača i suvozača smanjuje se za 40 do 50 odsto, a za putnike na zadnjem sedištu to je od 25 do čak 75 odsto, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Tokom akcije na teritoriji opštine Doljevac vozačima su deljeni promo flajeri i lepljeni posteri koji ukazuju na ovu problematiku, a narednih dana biće pojačane kontrole saobraćajne policije na putevima u našoj opštini, najavljuju iz MUP-a.

Ova kampanja je imala i širu konotaciju, te je tako akcenat stavljen i na edukaciju djaka nižih razreda škole o tome kako se bezbedno ponašati u saobraćaju, ali i na skretanje pažnje vozačima da je neophodna stalna i pravilna upotreba dečjih auto sedišta, pri prevozu mališana.

Tokom trajanja ove kampanje upućen je apel roditeljima da koriste sedišta za decu u automobilima i da ih vezuju pojasem, kao i da sedišta moraju biti adekvatna, ona koja su propisana zakonom o bezbednosti u saobraćaju, odnosno usaglašena sa visinom i težinom deteta.

Inače, istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja RS pokazala su da preko 100 osoba godišnje u Srbiji izgubi život upravo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kaže u izjavi za Radio Koprijan načelnik PS Doljevac, Aleksandar Slavković. Načelnik Slavković ističe i podatak da je u prva 2 meseca ove godine na području opštine Doljevac zabeleženo 12 saobraćajnih nezgoda, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada ih je evidentirano 10 za isti vremenski period. – Od početka ove godine bilo je petoro povredjenih u saobraćajnim nezgodama, isto kao i tokom prva dva meseca prošle godine. Ipak, 2020. godine beleži se smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2019,  59 naspram 78. Četiri osobe su poginule i u 2020, kao i tokom 2019 godine. Saobraćajna policija će u narednom periodu pojačati kontrole na putevima u opštini, a posebno će kontrolisati korišćenje pojasa u toku vožnje, korišćenje dečjeg sedišta, ali i korišćenje telefona u toku vožnje.

Načelnik naglašava da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda na našim drumovima neprilagodjena brzina vozila uslovima i stanju puta, ali i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Naša novinarska ekipa propratila je rad doljevačkih saobraćajnih policajaca i evo šta je  zabeležila prilikom zaustavljanja jednog vozača.

Inače, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja za 2019. godinu (https://www.abs.gov.rs) korišćenje sigurnosnog pojasa u opštini Dolјevac u putničkim automobilima poštuje se na auto-putu, skoro 95 odsto, a nešto manje u naselјu (82,4%) i van naselјa (80,7%). Dečja sedišta takodje se u najvećem procentu koriste na auto-putu, a slede saobraćajnice van naselјa i u naselju. Kada je pak u pitanju korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje podaci pokazuju da visok procenat vozača autobusa na auto-putu u Dolјevcu koristi mobilni telefon (41,7%). Na saobraćajnicama van naselјa vozači teretnih vozila najčešće koriste mobilni telefon (24%), slede vozači autobusa (6,7%) i vozači putničkih automobila (6%), a slična je situacija i u naselјu.

D.D./J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *