Klonite se sunca!

vrucina-zega-toplotaNajtopliji period godine, koji je ove sezone pakleno krenuo, naveo nas je da od stručnjaka zatražimo savete za ponašanje u takvim okolnostima. Oprez se, kažu lekari,  savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima, a razdražljivost i pospanost su moguće meteoropatske rekcije.

-Veoma je bitno uzimati terapiju na vreme i u strogo propisanim dozama, a ukoliko pacijenti, naročit oni sa varirajućim krvnim pritiskom, osete  tegobe potrebno je da se obrate svom izabranom lekaru, kako bi se, ukoliko je potrebno, terapija korigovala, kaže u izjavi za radio Koprijan Časlav Miladinović,  lekar doljevačkog Doma zdravlja. Isto tako vrlo je bitno da se uzimaju dovoljne količine tečnosti, najbolje vode i što je takodje vrlo značajno vodu je potrebno piti u manjim količinama, ali češće, kako biste ostali vitalni i koncentrisani tokom najvećih vrućina. U suprotonom može doći do pojačanog znojenja, što naročito za hronične bolesnike nije dobro.

Takodje, ono što je alarmantno  danas, kao i narednih dana, je da će  UV zračenje biti ekstremno visoko, zbog čega građani moraju dodatno da povedu računa i da se adekvatno zaštite šeširima, kremama sa zaštitnim faktorom i laganijom garderobom koja ne otkriva najosteljivije delove tela. Danas i sutra UV zračenje će se u svim gradovima u Srbiji kretati između 9 i 10 što se smatra vrlo visokim.Međutim, oni koji žive u Sjenici, kao i oni koji provode odmor na našoj najpoznatijoj planini Kopaoniku, moraće u sredu da povedu računa, s obzirom da se očekuje da će UV zračenje biti ekstremno visoko i iznosiće čak 11.

Od 11 do 16 časova zbog ekstremnih vrućina i što je takodje vrlo bitno jakog UV zračenja, najbolje  i najefikasnije bi bilo da se  jednostavno klonite neposrednog izlaganja suncu, jer stopostotna zaštita od zračenja ne postoji, ističe dr Miladinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *